Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norsk kritik mot Qatar-VM – får mothugg av Fifa

Lise Klaveness under Fifa-kongressen.
Foto: NICK POTTS / STELLA PICTURES / PA
Lise Klaveness.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Gianni Infantino, Fifa-president.
Foto: NICK POTTS / STELLA PICTURES / PA

Det norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness riktar kritik mot att Qatar får arrangera fotbolls-VM.

– Det är avgörande att fotbollsledare fortsätter att gå från politik till faktisk handling, säger hon.

Samtidigt får hon bland annat mothugg av VM-chefen Hassan Al Thawaid på Fifas kongress.

– Presidenten besöker vårt land men har inte bett om ett möte, säger han.

Dessutom bemöter Fifa-presidenten Gianni Infantino kritiken.

I morgon lottas grupperna till fotbolls-VM i Qatar. Det världsmästerskap som varit omdebatterat och som ska avgöras i december i år.

En som nu höjt rösten mot huruvida det är lämpligt att låta Qatar arrangera mästerskapet är Lise Klaveness, ordförande för det norska fotbollsförbundet.

På en Fifa-kongress sade Klaveness bland annat följande i ett sex minuter långt anförande:

– Under 2010 delades VM ut av Fifa på oacceptabla sätt med oacceptabla konsekvenser. Mänskliga rättigheter, jämlikhet, demokrati, fotbollens kärnintressen var inte i startelvan förrän många år senare. Fotboll är för alla, för pojkar och flickor av olika färg, för hetero- och homosexuella. Det är avgörande att fotbollsledare fortsätter att gå från politik till faktisk handling, sade hon enligt SVT.

Svaret: ”Vill uttrycka min besvikelse”

Tidigare har landets antigay-lagar och bristen på mänskliga rättigheter i landet ifrågasatts. 

Det har även Fifas behandling av migrantarbetarna som varit med och byggt fotbollsarenorna under dåliga arbetsförhållanden kritiserats.

– Det finns inget utrymme för arbetsgivare som inte kan säkerställa frihet och trygghet för arbetare. Inget utrymme för ledare som inte kan vara värd för damfotboll. Inget utrymme för ledare som lagligt inte kan garantera säkerheten för HBTQ+-personer, sade hon och fortsatte:

– Det är dags att agera nu. Fifa, vi alla, måste göra det vi har i uppdrag att göra – att leda. Att ha hållbara fotbollsvärderingar som styr varje beslut.

”Fel forum att diskutera detta”

Efter Klaveness tal var det VM-chefen, Hassan Al Thawaid, som intog talarstolen på kongressen.

– För att gå vidare så vill jag uttrycka min besvikelse. Presidenten besöker vårt land men har inte bett om ett möte. Hon har inte heller inlett en dialog innan dagens möte, sade han enligt NRK.

Han fick även medhåll från Jose Ernesto Mejia, generalsekreterare i Honduras fotbollsförbund.

– Vi förstår att vår norske vän är bekymrad, men jag menar att det här är fel forum för att diskutera detta. Det här är fotboll. Här är vi tillsammans som en fotbollsfamilj. Myndigheterna i Qatar jobbar hårt för att arbetsförhållandena för migrantarbetarna ska bli bättre. Det här är inte rätt forum att diskutera detta, sade Mejia från talarstolen.

Fifa-presidenten Infantino: ”Vinklad syn”

För NRK berättade sedan Klaveness själv att hon tidigare haft möten med Fifa, förbundets president Gianni Infantino och VM-chefen Al Thawaid.

– Det är en region och ett land som jobbat med de här frågorna sedan 2016. Jag har kritiserat dem tidigare och jobbat mycket med saken, kanske lite mer än jag tänkt mig. Men det var bra att det blev temat här. Det är poängen. Det ska diskuteras, säger Klaveness.

Efteråt svarade även Fifa-presidenten Gianni Infantino på kritiken under en pressträff i samband med kongressen.

– Det kommer vara ett unikt VM. Vi kan se spåren vi satt innan VM startat i och med den sociala påverkan vi haft på de som jobbar där och på de mänskliga rättigheterna i Qatar och Mellanöstern. Det har varit en lite vinklad syn i västvärlden, där jag kommer ifrån, mot arabvärlden. Jag tror att VM kommer att vara en möjlighet att arabvärlden, Qatar och hela Gulfregionen att visa upp sig för världen, säger Infantino.

TV: Svenska supportrarna besvikna efter VM-missen