Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen bakom USA:s hemliga spel

Rubensson: "Det största man kan vara med om"
Rapinoe på sidan medan USA värmer uppFoto: SportExpressen
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LAURENT CIPRIANI / AP TT NYHETSBYRÅN

LYON/STOCKHOLM. Hon har varit given i den amerikanska startelvan under VM. 

Men i semifinalen mot England bänkades Megan Rapinoe – och värmde inte upp med resten av laget. 

Bänkningen förklaras nu med en lättare ljumskskada.

USA vann med 2-1 och är klart för VM-final.

USA har gått fram som ett snälltåg under fotbolls-VM. Amerikanskorna stökade enkelt av allt motstånd i gruppspelet, slog ut Spanien i åttondelen och skickade hem värdnationen Frankrike i kvarten. 

USA gjorde fyra mål i slutspelsmatcherna – stjärnan Megan Rapinoe gjorde samtliga av dem. 

Men när den amerikanska startelvan presenterades inför semifinalen mot England saknades Rapinoe. 

– Jag är rätt chockad över att hon inte spelar. Gillar hon inte kampen mot Lucy Bronze (Englands backstjärna)?, säger experten Rachel Brown-Finnis, tidigare engelsk landslagsmålvakt, i BBC:s radiosändning. 

”Wow”, skriver TV4:s reporter Olof Lundh på Twitter.

”Ingen Rapinoe? Jag hatar det”, skriver The Athletics Molly Knight. 

”Dagens mysterium”, menar Michelle Kaufman på Miami Herald.

Rapinoe står på sidan om medan övriga laget värmer uppFoto: SportExpressen

Svågern: ”Vi blev chockade”

SportExpressen träffar Rapinoes svåger Mike Boydstun på läktaren i Lyon. Boydstun är på plats med flera familjemedlemmar, och vittnar om en stor besvikelse efter beskedet. 

– Vi blev chockad och trodde först inte att det var sant. Det känns oerhört tungt att Megan inte startar. Vi känner en stor besvikelse. 

Mike BoydstunFoto: Anna Friberg

Teorin om Megan Rapinoe inför matchen

Christen Press ersätter 33-åringen i anfallet.

Flera amerikanska journalister spekulerar i att bänkningen kan ha varit ett taktiskt val från förbundskaptenen Jill Ellis. 

”Hur bra Rapinoe än är så bidrar hon inte så mycket defensivt. Christen Press är en av de snabbaste och bäst tränade spelarna i hela laget. Englands högerback Lucy Bronze har varit turneringens bästa spelare”, skriver Kom McCauley på SB Nation. 

”England har planerat hela veckan för att Lucy Bronze ska möta Rapinoe. Press är en helt annan spelare”, skriver Philadelphia Inquirers Jonathan Tannenwald.

”Jill Ellis går för mer fart och defensivt arbete genom att sätta in Press i stället för Rapinoe”, skriver Grant Wahl på Sports Illustrated.

Wahl skriver även att 33-åringen inte värmer upp med resten av laget. På bilder från arenan syns hur Rapinoe står längs sidlinjen medan resten av laget värmer upp.

Kevin Baxter på Los Angeles Times menar att Rapinoe kan ha dragit på sig en skada, men att Jill Ellis inte vill avslöja det inför matchen.

Grant Wahl uppger tillsammans med flera andra reportrar att Rapinoe genomförde måndagens träning med tejp på högra ljumsken.

Rapinoes ord om petningen

Megan Rapinoe bekräftar själv efter matchen att det rörde sig om en skada på ljumske. 

– Det var en mindre ljumskskada. Det är inte ens en sträckning, men jag var inte riktigt redo att köra i dag. Vi har pratat om bredden vi har, och det visades tydligt i kväll. Känningen kom upp sent i mötet med Frankrike, men jag räknar med att vara redo i finalen, säger hon.

Så varför allt hemlighetsmakeri inför? Förbundskapten Jill Ellis förklarar:

– Det fanns en liten chans att Rapinoe skulle kunna ta en straff om vi kom dit. Därför ville vi inte berätta någonting om hennes status innan ett eventuellt sådant scenario.