Mörka tiden efter ikoniska bilden

SportExpressen har träffat Brandi Chastain under VM i Frankrike. Här tittar på bilden av den klassiska VM-finalen mot Kina 1999.
Foto: TOMAS PETTERSSON
Foto: LACY ATKINS / AP THE SAN FRANCISCO EXAMINER

LYON. För 20 år sedan blev hon bilden av en hel damfotbollsvärld.

En klassik bild som lever kvar än i dag. 

Men tiden efter fotbollskarriären har inte varit helt problemfri för den amerikanska superstjärnan Brandi Chastain.

– Jag är beredd att lämna min hjärna till forskning, säger Chastain när SportExpressen träffar henne under VM i Frankrike. 

Kanske är hon en av få som har en sport-bh inramad hemma på väggen i sitt vardagsrum. 

Men så är den också från ett klassiskt tillfälle. 

Med sin perfekta straff sänkte Brandi Chastain Kina i förlängningen på Rose Bowl i Pasadena den 9 juli 1999.

Den amerikanska stjärnan slet av sig tröjan och sjönk ned på knä samtidigt som hon sträckte armarna mot skyn. 

Foto: LACY ATKINS / AP THE SAN FRANCISCO EXAMINER

USA hade tagit VM-guld och Chastain var en av mästerskapets absolut största stjärnor. 

Stunden då Brandi Chastain firade sitt mål blev till en ikonisk bild som fortfarande lever kvar och blivit signifikativ för damfotbollen och det som hände efter.

– Jag ser den där tavlan ett par gånger om dagen, den hänger bredvid guldmedaljen hemma i vårt hus, säger Brandi Chastain när SportExpressen träffar den före detta amerikanska stjärnan i Lyon under pågående VM i Frankrike. 

Den klassiska bilden blir hon också ofta påmind om. Och Brandi Chastain tittar fortfarande med glädje på den. 

– Bilden har betytt olika saker för mig under olika perioder i livet. Nu när det är 20 år sedan ser jag annorlunda på den än vad jag gjorde de första åren. Då var det mest en känsla av glädje och lättnad över att jag hade gjort det där målet och att vi tagit VM-guld.

– Sedan har det ändrats under årens lopp, nu handlar det mycket om en stolthet. Jag vet att den bilden har betytt mycket för många spelare och för damfotbollen i stort. Utvecklingen och framstegen har varit många för damfotbollen, även om det fortfarande finns mycket att jobba med när det kommer till förutsättningar om man jämför med herrfotboll. 

Lindahl möter pressen efter VM-bronset.

”Sverige är inget wow-lag”

I dag är Brandi Chastain assisterande tränare för Santa Clara Broncos där hennes make Jerry Smith är huvudtränare. 

– Jag tycker att det är fantastiskt kul och vi är i Frankrike för att spela några träningsmatcher, samtidigt som vi kan se några av VM:s bästa matcher, säger Brandi Chastain som inte är förvånad att USA är i en tredje rak VM-final. 

Men hon är också imponerad av Sverige som fotbollsnation. 

– Jag har en lång historia med Sverige och jag uppskattar verkligen hur de spelar fotboll. De har alltid spelat en väldigt kvalitativ fotboll. Framför allt har jag alltid varit imponerad av deras försvarsspel. 

– Jag är inte alls förvånad över att Sverige tog sig så här långt i VM. De har aldrig varit en ”wow-känsla” över Sverige. Men de har alltid gjort de där små sakerna helt rätt. Och gör man det kan man alltid gå långt i ett mästerskap. 

I eftermiddag möts USA och Nederländerna i VM-final.

– Det finns inget lätt lag att möta i en VM-final, inte ens för USA. Det kommer alltid vara ett tufft motstånd. Men jag tror och hoppas så klart att de vinner.

Beslutet efter döden 

Tiden efter den egna fotbollskarriären har dock varit långt ifrån problemfri för Brandi Chastain. Långt efter det att hon slutat med fotbollen så känner hon av de många smällar hon fått mot huvudet.

– I det stora hela mår jag väldigt bra. Men jag får minnesluckor ibland, säger Chastain som ingår i en forskningsgrupp där före detta fotbollsspelare undersöks för att se hur huvudskador påverkar hjärnan. 

Och Brandi Chastain har även tagit ett beslut för framtiden. 

– Den dagen jag dör är jag beredd att donera min hjärna för forskning.