Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mörka sanningen bakom Hernandez landslagsval

Foto: LAURENT CIPRIANI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EMMANUEL FOUDROT / REUTERS BILDBYRÅN

Trots intensivt flörtande med det spanska landslaget så meddelande Lucas Hernandez i mars att han skulle spela för Frankrike. 

Men enligt AS hade den unga försvararen inget val. 

2017 dömdes han för att ha misshandlat sin flickvän - något som stoppade honom från att få ett spanskt medborgarskap. 

Under sin tid som spelare i Marsielle fick Jean-François Hernandez i mitten på 90-talet två söner, Lucas och Theo. De tog han sedan med sig när hans karriär fortsatte i Spanien - och familjen har blivit kvar där sedan dess. 

De båda sönerna har gått i sin pappas fotspår och är båda framgångsrika spelare. Den yngsta brodern Theo (20) spelar för Real Madrid, medan storebror Lucas (22) tillhör Atletico Madrid. 

Lucas Hernandez har de senaste månaderna varit väldigt omskriven, detta på grund av VM. 

 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

MISSA INGET! Få VM-nyheterna direkt i Messenger! 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

 

Ville spela för Spanien

För trots att han är född i Frankrike har Hernandez endast bott i landet i fyra av sina 22 levnadsår, och inför det stundande världsmästerskapet i Ryssland gick han i mars ut och meddelade att han ville spela för det spanska landslaget. 

Enligt Marca så hade den spanska förbundskaptenen Julen Lopetegui ringt upp Hernandez för att berätta att han såg Atleticospelaren som en viktig del av sin trupp, varpå Hernandez offentligt sa: 

– Jag känner mig spansk, Spanien har gett mig allt. Om de tar ut mig, då kör jag. 

 

LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

 

Bytte landslag - på två veckor

Två veckor senare var det ett annat ljud i skällan. Då hade han valt Frankrike och debuterade i förlustmatchen mot Colombia. 

– Spanien gav mig allt, men det förändrar inte det faktum att Frankrike är mitt hemland och att jag är stolt över att försvara den blåa tröjan, sa han då

Det var tomma ord från Hernandez, i alla fall enligt den spanska tidningen AS. Enligt dem så var det omöjligt för Hernandez att spela för Spanien till följd av en händelse som inträffat i början av 2017. 

 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

 

Dömd för kvinnomisshandel

Klockan två på natten den 3 februari fick polisen i Madrid ett larm om oroligheter i Hernandez hem. Han greps, misstänkt för misshandel av sin partner Amelia de la Ossa Lorente. 

Åklagarna yrkade på sju månaders fängelse för Hernandez och deras expertvittne, en läkare som undersökt de la Ossa Lorente, menade att Hernandez utsatt henne för "upprepat våld". Hernandez å sin sida menade att han bara hade dragit in henne i huset då hon varit "helt utom sig". 

Domaren Borja Vargues menade att båda hade samma skuld i frågan och såväl Hernandez som de la Ossa Lorente dömdes till 31 dagars samhällstjänst för misshandel. 

Domen, plus det faktum att Hernandez sex månader senare bröt det besöksförbud han ålagts, ligger till grund för att han inte kunnat få ett spanskt pass och därmed inte kan spela för Spanien. 

AS hänvisar till artikel 153.1 i den spanska lagboken. 

 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!