Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Michel Platini dras in i stora mutskandalen

Michel Platini.

Skandalen kring fotbolls-VM i Qatar växer.

Nu kopplas även Uefas ordförande Michel Platini samman med muthärvan.

Qatars kopplingar till Platini

Dokument som The Telegraph kommit över visar hur Platini och Bin Hammam hade ett frukostmöte strax innab Uefas ordförande träffade Nicolas Sarkozy och Qatars premiärminister, månaden före omröstningen om VM 2022 skulle avgöras.

Statligt ägda Qatar Sports Investment köpte dåvarande franska presidenten Nicolas Sarkozys favoritlag Paris SG året efter VM-omröstningen. Michael Platini har hela tiden förnekat att Sarkozy bad honom rösta på Qatar men har i en intervju sagt:

"Jag var inbjuden till en middag med Nicolas Sarkozy, där även Qatars premiärminister var. De bad mig aldrig rösta under middagen. Det var helt klart om "stöd". De visste att jag var oberoende."

Michael Platinis son Laurent blev efter VM-omröstningen vd för Qatar-ägda sportföretaget Burrda, men Platini har alltid hävdat att sonens roll inte har någon koppling till hans röst.

The Sunday Times uppgifter slog ner som en bomb i fotbollsvärlden i lördags. Nya uppgifter visade hur det redan kritiserade mästerskapet i Qatar köptes genom mutor, och starka bevis mot qatiriska fotbollsförbundets förre ordförande Mohamed Bin Hammam publicerades.

The Telegraph publicerar nu uppgifter om att Mohamed Bin Hammam hade ett personligt möte med Uefas ordförande Michel Platini strax innan omröstningen. En omröstning där Platini själv avslöjat att han röstade på Qatar.

"Blev chockade"

Bin Hammam ska under mötet ha lobbat för att Platini skulle stödja Qatars ansökan. En ledamot i Fifas verkställande kommitté säger enligt The Telegraph att de blev "chockade" när de fick höra om mötet.

Uefa har inte svarat på The Telegraphs frågor om Platini.

Tidigare har skandalen främst involverat afrikanska och karibiska länder men dokumenten som The Telegraph kommit över visar även hur Bin Hammam, via brev och e-post, gett thailändska fotbollstjänstemän en rad erbjudanden kopplat till Qatars VM-bud.

Ska utredas av Fifa

Avslöjandena kring Qatar har gett starka reaktioner. Fifa ska utreda fallet och har öppnat för en ny omröstning.

Samtidigt har hoppet om att få arrangera mästerskapet tänts i vissa länder. Australien och USA som också ansökte om mästerskapet 2022 indikerade under måndagen att de är intresserade.

Det gjorde även Storbritannien, som förlorade omröstningen 2018 mot Ryssland.

– Vi får se vad som händer med den här utredningen om VM. Och vem vet vad som händer i framtiden, sa premiärminister David Cameron.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!