Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertens nya besked efter att Berg anmälts

Foto: NURPHOTO - S / ANDREW SURMA/NURPHOTO/SIPA USA/I SIPA USA
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ZEMANEK/BPI/REX/SHUTTERS / MICHAEL ZEMANEK/BPI/REX/SHUTTERS REX FEATURES

GELENZJIK/STOCKHOLM. Marcus Berg har anmälts till Fifa efter Sveriges förlust mot Tyskland.

Anledningen? En konflikt med en dopingkontrollant.

Men enligt Fotbollskanalen kommer Berg inte att straffas.

- Vi kommer gå ut med ett uttalande senare i dag, säger Hans Hultman, mediechef på Fifa, til sajten.

Det var en besviken Marcus Berg som lämnade planen efter 1-2 mot Tyskland. En Fifa-kontrollant approcherade anfallaren för att ta med honom in på en dopingkontroll. Berg valde i stället att prata med medierna på plats – vilket enligt Fotbollskanalen har lett till att den ansvariga dopingkontrollanten gjort en anmälan till Fifa. 

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Sverige–Mexiko 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

Berg anmäld av Fifa 

– Marcus skulle göra lite flash-intervjuer lite senare och normalt gör man flash-intervjuer, innan man går in i dopingrummet. Nu ville man ha honom till några fler flash-intervjuer och jag var där och frågade den här personen som följde oss om vilket… och han följde med, men så kom den som var dopingkontrollant som sa att hon inte hade godkänt och så var det lite tjafs. Jag hävdade de reglerna som gäller och hon hävdade sina regler och så var det lite diskussioner, säger landslagschefen Lasse Richt till Fotbollskanalen.

Richt hävdar att han ska svara på dopingkontrollantens anmälan med en egen motanmälan. Berg själv tror inte på att det kan bli några konsekvenser för hans framtida spel i VM. 

– Det var någon viktigpetter där på dopingen. Det blev egentligen en missuppfattning. Vart det leder vet jag inte, men det var en löjlig grej och vi får se, säger Berg till TV4.

”Jag vet inget”

Bergs agent Steinar Dietz har inget att berätta om skeendet när SportExpressen når honom. 

– Jag har inte hört något om det här och har ingen information överhuvudtaget. Jag har inte pratat med Marcus efter matchen senast. 

Vad kan du säga om det här?

– Det är svårt att säga. Jag vill prata med Marcus först innan jag uttalar mig. Marcus är professionell, det råder det ingen tvekan om, så jag ska prata med honom. Jag har inte haft någon kontakt med Sveriges landslagsledning.

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller 

Kritiserar kontrollanten

Enligt läkaren Sverker Nilsson, som är specialist på dopingregler, finns det dock inte någon risk att Marcus Berg kommer att straffas för incidenten.

Regelverket är nämligen tydligt.

– Du kan göra hur många intervjuer du vill, så länge kontrollanten får följa med. Om Marcus Berg har erbjudit kontrollanten att följa med, då är det inga problem, säger Nilsson.

Och enligt landslagschef Lasse Richt var det just det som hände. Berg erbjöd antidopingpersonalen att följa med honom när han skulle göra ytterligare en intervju.

– Han har gjort allting rätt. Det kan inte bli någonting av detta överhuvudtaget, säger Sverker Nilsson som själv fått information från landslaget om vad det var som hände i lördags kväll.

– Marcus har skött det perfekt. Kontrollanten borde däremot läxas upp, för de har skyldigheter och de aktiva har rättigheter – det glöms ofta bort i såna här historier.

Uppgifter: Berg kommer inte straffas

Nu skriver Fotbollskanalen att Marcus Berg inte kommer att straffas av det internationella fotbollsförbundet. Fifa kommer lämna fallet utan åtgärd.

- Vi kommer gå ut med ett uttalande senare i dag, säger Hans Hultman, mediechef på Fifa, till Fotbollskanalen.