"Mamma, de kommer att döda Andrés"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tjugo år har gått sedan mordet på Andrés Escobar, mannen som stod för självmålet som skickade Colombia ur VM-turneringen 1994.

Men sorgen hemsöker fortfarande storbackens familj.

– När han gjorde självmålet så vände sig min nioårige son till mig och sa: "Mamma, de kommer att döda Andrés", säger syster Maria Escobar enligt Daily Telegraph.

– Livet gick inte vidare för mig. Det bara stannade av, säger dåvarande fästmön Pamela Cascardo.

Det var Andrés Escobars enda självmål i karriären. Det kom när han försökte styra bort en crossboll från amerikanen John Harkes, och det såg till att Colombia blev utslagna ur VM 1994.

Vad som sedan följde är en av VM-historiens största tragedier. Några dagar efter att han hade återvänt till hemstaden Medellin blev Escobar skjuten sex gånger i ryggen utanför en bar.

Han avled samma dag, den 2 juli 1994. Så här tjugo år senare berättar hans syster Maria Escobar om chocken som följde på broderns död.

"Folk blir inte dödade för misstag"

– När han gjorde självmålet så vände sig min nioårige son till mig och sa: "Mamma, de kommer att döda Andrés." Men då svarade jag: "Nej, älskling, folk blir inte dödade för att de gör misstag. Alla i Colombia älskar Andrés, säger systern enligt Daily Telegraph.

Svenske VM-spelare Roger Ljung var vän med Escobar. Han berättar om tragedin i den nyutgivna boken "Sverige år noll - VM-sommaren 94":

”Fotbollen kändes inte så viktig just då. Det kändes overkligt. Det var ofattbart”, säger Ljung i boken.

Escobar var 27 när han sköts och hade ett kontraktserbjudande av storklubben Milan som väntade på honom.

– Inför VM hade Andrés talat om sin framtid i Italien. Han ville att jag skulle komma dit på semestrarna. Det var en vacker dröm, säger Maria Escobar.

"En dag var allt borta"

Escobar närde även planer på att gifta sig med fästmön Pamela Cascardo i mästerskapets kölvatten.

– Det var som att något rycktes bort från mig. En dag hade jag mitt livs kärlek, vi skulle gifta oss, skaffa barn. Och så vaknar du upp och allt är borta. Livet gick inte vidare för mig. Det bara stannade av, säger Cascardo.

"Våra segrar tillhör honom"

I årets VM har Colombia charmat en hel värld och avancerat ända vägen fram till en kvartsfinal mot Brasilien.

Nu hoppas en hel nation att outsidern ska kunna gå ännu längre i turneringen, i Escobars ära.

– Vi kommer aldrig att sluta tänka på honom eller känna att han är en av oss. Alla segrar som Colombia är med om kommer att tillhöra honom också, säger forne landslagsspelaren Jorge Bermudez enligt The Guardian.