Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäktiga siffrorna: Så många såg rysaren

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

LYON/STOCKHOLM. Sveriges match mot Nederländerna fick en hjärtekrossande upplösning.

Men landslaget kan trösta sig med att man lockat runt 2,5 miljoner tv-tittare.

Ungefär 1,4 miljoner svenskar valde tittade när Sverige bröt den 24 år långa förbannelsen mot Tyskland i kvartsfinalen. Redan då förutspådde Erik Westberg, sportchef på TV4 och C More, att semifinalen skulle passera tvåmiljonsstrecket i semifinalen mot Nederländerna. Och Westberg fick rätt.

Nästan 2,5 miljoner tittare

Siffrorna från mätbyrån MMS visar att andra halvlek i Sverige-Nederländerna hade en notering på 2,3 miljoner tittare i TV4. Då är förlängningen inräknad, där ”Oranje” drog längsta strået via ett avgörande 1-0-mål från Jackie Groenen. 

TV4-gruppen själva skriver i ett pressmeddelande att nästan 2,5 miljoner tittare i snitt såg matchen. Toppnoteringen för matchen låg på nära tre miljoner tittare. 

– Väldigt starka siffror. Vi hoppas landslaget känner stödet hemifrån och kan ladda om till bronsmatchen, säger Erik Westberg, sportchef på TV4 och C More.

Landslaget var dock långt ifrån sitt eget tittarrekord – som också är TV4:s absoluta toppnotering på MMS. När Sverige mötte Tyskland i VM-finalen 2013 bänkade sig 3,8 miljoner svenskar sig framför tv:n för att se förlängningen.

Hanna Glas hoppas att det här innebär ett ökat intresse framöver:

– Jag hoppas att det blir lite annorlunda sen i vardagen också. Att det här mästerskapet har öppnat dörrar för damfotbollen i stort, säger hon.