Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madelen Janogy: Sveriges senaste fotbollsstjärna

”Det handlar om att prestera”, sa Madelen Janogy före VM.
Madelen Janogy (till vänster om Lina Hurtig) gör 2–0 på Chile i VM:s öppningsmatch. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Janogy skrev autografer inför matchen mot USA. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Madelen Janogy i händelsernas centrum. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hon spelade fram till första målet och satte det andra själv.

Tack vare Madelen Janogy vann Sverige premiärmatchen i VM med 2–0. Inte illa för en spelare som byttes in i 81:a minuten.

Så vem är Madelen Janogy? 

Allt fler kräver att Madelen Janogy ska starta i de kommande matcherna i VM, bland annat tidigare landslagsstjärnan Therese Sjögran:

– Självklart vill jag starta. Men det är tuff konkurrens, sa Janogy tidigare till Expressen om kraven.

Det är lätt att förstå varför bland andra Therese Sjögran vill se henne starta. På de två senaste landskamperna har Madelen Janogy gjort två mål – båda på övertid.

https://www.instagram.com/p/Bpe2WxAi_NQ/?utm_source=ig_web_copy_link

Vem är Madelen Janogy?

Madelen Janogy är född i november 1995. Hon har en tvillingsyster Victoria som hon spelade tillsammans med i Falköping. Madelen var utespelare, Victoria målvakt. Men när Madelen tog stora kliv upp i karriären satte en korsbandsskada stopp för Victorias karriär.

– Bakre korsbandet gick av, så jag slutade efter det, sade Victoria till SVT som berättar att hon varken är ledsen eller bitter över skadan.

Madelen Janogys karriär gick från Falköping via Malbacken i Värmland till Piteå, som hon vann damallsvenskan med 2018. Hon har fram till VM-matchen mot Spanien spelat fem A-landskamper och gjort två mål.

https://www.instagram.com/p/BnWpOLPBMC5/?utm_source=ig_web_copy_link

Victoria och Madelen Janogy på Instagram.

Madelen Janogys skada

I början av 2018 drabbades Madelen Janogys av menisk- och broskskada i knäet som höll henne borta från spel under vårsäsongen. Hon är inte riktigt fri från skadan.

– Broskskadan är ganska djup och kommer och går, men den finns hela tiden där. Och när det blir mycket belastning känner jag av den. Men jag har kunnat träna upp knäet bra så det stör mig inte lika mycket som tidigare, sade Madelen Janogy till Expressen.

 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider  

https://www.instagram.com/p/BykdFD0pJsB/?utm_source=ig_web_copy_link