Lennart JohanssonLennart Johansson
Lennart Johansson
Mohamed Bin Hammam och Sepp Blatter.Mohamed Bin Hammam och Sepp Blatter.
Mohamed Bin Hammam och Sepp Blatter.
Sepp Blatter.Sepp Blatter.
Sepp Blatter.

Lennart Johansson: "Jag är inte förvånad"

Publicerad

Sunday Times avslöjande om Qatars VM-mutor kom knappast som en chock.

Lennart Johansson lärde känna Mohamed Bin Hammam i arbetet – och vill nu se att de ansvariga ställs inför rätta.

– Jag är inte förvånad. Men det måste gå att belasta Blatter också, säger Lennart Johansson till SportExpressen.se.

För fyra år sedan stod det klart: fotbolls-VM 2022 ska spelas i Qatar. Sedan dess har värdskapet ifrågasatts – och många har pekat på korruption. En av männen bakom valkampanjen, Mohamed Bin Hammam, ska enligt uppgifter till brittiska Sunday Times, ha betalat 33 miljoner kronor till de som röstade på ett VM i Qatar. Lennart Johansson, tidigare ordförande i Uefa, har träffat Bin Hammam vid flera tillfällen – och vill se att de ansvariga bestraffas.

"Skräckingivande summor"

– Usch, det är så tråkigt. Att betala ut sådana summor är skräckingivande och fotbollen skadas av allt som sägs om Blatter, Jack Warner och allt vad de heter.

Lennart Johanson har inte tagit del av all information som Sunday Times publicerat, men har svårt att se att den inte är riktig.

– Jag kan tänka mig att stämmer. Han har ju använt sig av pengar förut, så det är min enda reaktion.

England missade VM 2018 och USA föll på målsnöret till 2022. I Storbritannien har det nu höjts röster om att Sepp Blatter bör avgå. Vad tycker du?

Jag tycker likadant. Det måste ju vara så att man kan belasta honom för det här. Det är tydligen svårt att döma någon, men har Sunday Times bevis bör uppgifterna kunna användas i rättegång.

Vilka tidigare incidenter har du hört talas om gällande Bin Hammam?

– Det var när han ställde upp i presidentvalet mot Blatter så ska han ha mutat folk. Det är en massa detaljer och jag har bara lyssnat, säger han.

"Man överraskas inte av något..."

Även Lars-Åke Lagrell, tidigare ordförande i svenska fotbollsförbundet, har varit i kontakt med skandalomsusade Mohamed Bin Hammam.

– Det kom väl inte som någon överraskning. Jag har sagt samma sak i andra sammanhang: när det finns människor med intresse för fotbollen och som dessutom är ekonomiskt oberoende så överraskas man inte av någonting.

Kan bli svårt att flytta VM

Det är åtta år kvar tills det är tänkt att det omdebatterade Qatar-VM ska spelas. Enligt tidningen The Guardian har förberedelserna inför mästerskapet kostat 362 människor livet. I fotbollsvärlden har röster höjts om att flytta VM och Fifa har öppnat för att en ny omröstning kan bli aktuell. Något linande har inte hänt i VM-historien och Lars-Åke Lagrell tror inte att åtta års förberedelser är nog för att anordna ett så stort mästerskap.

– Frågan är om det inte är för sent att flytta. Att ta hand om ett VM är inte det lättaste, men är det så att allt det här stämmer så borde man överväga att flytta mästerskapet. Det är väl egentligen bara något av de stora fotbollsländerna i Europa som kan fixa det med så kort varsel, säger han till SportExpressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag