Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det här är jätteviktigt för svensk damfotboll”

Hanna Ljungberg. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Andreas Granqvist. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Thomas Ravelli. Foto: OLLE SPORRONG

Sverige gjorde det ”omöjliga”. 

De spräckte en 24 år lång förbannelse - och slog ut världstvåan Tyskland.

Nu hyllas de hjältarna av svenska fotbollsprofiler.

– Det är fantastiskt roligt. Äntligen, kan man säga, säger anfallslegendaren Hanna Ljungberg. 

”Skickar ett stort grattis – fantastiskt jobbat! Stort lycka till i semifinalen!”, hälsar Andreas Granqvist, lagkapten i herrlandslaget. 

24 långa år utan seger mot Tyskland. 

Men nu är - äntligen - spöket borta. Sverige är klart för VM-semifinal efter 2–1 i kvarten mot Tyskland i Rennes. 

Efter matchen väntade inte hyllningarna. 

Hanna Ljungberg, en av Sveriges främsta målskyttar i landslaget genom tiderna, säger så här efter segern. 

– Det är fantastiskt roligt. Äntligen, kan man säga.

Vad säger du om matchen?

– Jag tycker att Sverige gör det bra. De spelade klokt. Sofia Jakobsson gjorde det bra och fick mycket nytta av sitt fina djupledsspel. Det är roligt att både hon och Stina (Blackstenius) fick näta. Samtidigt ska vi vara lite glada över att Tyskland inte var lika vassa i sina avslutningslägen.

Vad betyder det här för svensk damfotboll?

– Det betyder oerhört mycket. Nu när Sverige är i semifinal kommer intresset att stiga. Det är jätteviktigt för svensk damfotboll.

Videkull: ”Inte det Tyskland vi är vana vid”

Lena Videkull, en annan målspottare, kommenterar:  

– Det är positivt. Samtidigt kanske det inte var det Tyskland vi är vana vid. De skapade inte så mycket. Vi spelade positivt med de förutsättningarna vi hade. Det var inget skönlir, men vi gjorde fler mål än motståndet och det är ju det som räknas.

– Kvartsfinal tycker jag är bra. Samtidigt hamnade vi på rätt sida av lottningen. Tyskland har inte varit ”den” nationen under det här mästerskapet. Men mycket kan hända nu när nerver spelar in. 

”Nederländerna kan vi slå”

Nu väntar Nederländerna i VM-semifinal i Lyon på onsdag. 

– Nederländerna är ett landslag vi kan slå. Det blir intressant, säger Lena Videkull. 

– Det är ett bra lag. Riktigt vassa offensivt. Men har man slagit ut Tyskland har man alla möjligheter att ta sig hela vägen, säger Hanna Ljungberg. 

Lagkaptenen i herrlandslaget, Andreas Granqvist, gladde sig åt resultatet: 

”Skickar ett stort grattis – fantastiskt jobbat! Stort lycka till i semifinalen!”, skriver han i ett sms. 

”Det är bara att glömma allt historia”

– Otroligt att vi äntligen lyckades slå Tyskland. Jag tycker att vi skapade lite så där i början, men när vi gjorde 1–1 hade vi total kontroll, säger Therese Sjögran.  

Sjögran, Sveriges meste landslagsspelare genom tiderna, har förlorat mot Tyskland i viktiga matcher flera gånger, bland annat i VM-finalen 2002. Men hon kunde inte se vad Sverige gjorde annorlunda i dag, som de inte har gjort historiskt. 

– Haha, om jag kunde svara på det... Men man måste ha klart för sig att det här är ett helt nytt Tyskland och ett helt nytt Sverige. Det är bara att glömma all historia när man går in i en sådan här match. Och vi visade att vi är bättre. Det var på tiden att vi slog Tyskland. 

Du som har spelet VM-semifinaler innan, hur ska de tänka? 

– Vi föll mot Holland under EM 2017 och de har bra snabba spelare framåt samtidigt som de är kontringsstarka. Dock är det en semifinal. Det är bara att behålla spelet som vi visade i dag. 

Ravelli sågar USA

VM-hjälten från 1994, Thomas Ravelli, ser försvarsspelet som nyckeln till Sverige framgångar. 

– Det var som jag sa efter Hedvigs straffräddning där att Sverige har fått en momentum och en skjuts framåt. Samtidigt som jag får en känsla av det svenska herrlandslagets spel förra sommaren då det är försvarsspelet som premieras. Har man ett bra försvarsspel där man inte släpper in något och i stället kan kontra in mål så lönar sig det, säger Thomas Ravelli.

Kan Sverige gå hela vägen den här sommaren? 

– Vi har ju Holland nästa match och Holland klarade sig vidare till kvarten med ett nödrop, där de egentligen inte skulle ta sig vidare. Jag tror att vi kan ta oss till final. De (Nederländerna) är lika oss spelmässigt, men de är tekniskt sätt inte lika utvecklade som Tyskland. Däremot har de ett bra försvar. Nederländerna är dock enklare än Tyskland. Vägen ser jätteöppen ut för Sverige. 

Men som de flesta andra tror Ravelli inte på att USA kommer att ta hem guldet. 

– Jag tror inte att USA tar England. Jag tycker inte att USA ser så bra ut som alla säger. Det har fått en del turmål och billiga mål. Jag tror på England mot Sverige i en final. 

Albin Ekdal, nuvarande landslagsmittfältare, sänder också sina grattishälsningar. 

– Jag är självklart väldigt glad över vinsten. Det var en sjukt häftig kvartsfinal. Nu önskar jag bara all lycka till i nästa match. Hela Sverige står bakom dem.