Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet: VM kan sprida svinpest till Sverige

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Tusentals svenskar åker till Ryssland för att följa fotbolls-VM.

Nu uppmanar Jordbruksverket supportrarna att vara försiktiga så att de inte får med sig den dödliga smittan Svinpest, som drabbar grisar, hem till Sverige, skriver Sveriges Radio.   

Afrikansk svinpest är en smitta som förekommer i flera länder i närheten av Sverige, bland annat i Baltikumländerna, Polen och fotbolls-VM:s värdnation Ryssland.

Nu uppmanar jordbruksverket alla de tusentals svenskar som åker österut för att heja fram det svenska landslaget under fotbollsfesten att vara försiktiga så att de inte får med sig smittan hem, skriver Sveriges Radio. 

Enligt SR är risken för att Sverige ska drabbas relativt låg, men risken ökar för varje nytt område som drabbas.

– Det värsta scenariot är ju om vi får in smittan hos vildsvinen som då kan fungera som en reservoar och smitta de tama djuren. Skulle vi få in smittan hos tamsvinen så blir det oerhört kostsamt, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket till radiokanalen.

 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

 

Så kan smittan komma till Sverige

Hon fortsätter:

– Så vi ska verkligen kämpa allt vad vi kan för att inte få in smittan i Sverige. Det som kostar är att bekämpa smittan i besättningen, man blir ju tvungen att avliva alla djuren. 

Svinpest drabbar inte människor, men svin som smittas får hög feber, inre blödningar och organ slås ut. De allra flesta som smittas dör. Därför uppmanar Jordbruksverket alla svenskar att inte ta med sig charkuterivaror från drabbade länder hem till Sverige.

– Om jag har en skinksmörgås i min matsäck, som sedan inte ser så rolig ut när jag kommer hem, så slänger jag den i diket vid rastplatsen. Om det sen kommer ett vildsvin och äter upp mackresten så kan djuret få smittan i sig, säger Maria Cedersmyg. 

 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!