Delar av SVT:s laguppställning i VM. Foto: Magnus Liam KarlssonDelar av SVT:s laguppställning i VM. Foto: Magnus Liam Karlsson
Delar av SVT:s laguppställning i VM. Foto: Magnus Liam Karlsson
TV4:s laguppställning VM. Foto: Eric JosjöTV4:s laguppställning VM. Foto: Eric Josjö
TV4:s laguppställning VM. Foto: Eric Josjö

Krock mellan TV4 och SVT under fotbolls-VM

Publicerad

TV4:s studioexperter kommer att få extra mycket konkurrens från SVT:s diton under VM i Brasilien.

Anledningen: SVT planerar att sända sitt VM-magasin samtidigt som TV4 kör sitt studioprogram inför vissa matcher.

– Jag har noterat med förvåning att de gör det, säger Jens Tolgraven, exekutiv producent på TV4, till SportExpressen.se.

"Vår enda ambition är att ge våra tittare en så bra service som möjligt", skriver SVT:s projektledare Max Bursell i ett mejl.

Fotbolls-VM drar i gång i morgon.

I Sverige har TV4 och SVT delat upp sändningsrättigheterna till matcherna sinsemellan, i enlighet med avtalet som fattades när de gemensamt köpte upp mästerskapet.

Men trots att kanalerna sänder olika matcher kommer de ändå att vara i direkt konkurrens med varandra under vissa tillfällen.

På fredag ska till exempel TV4 sändas gruppspelsmatchen mellan Mexiko och Kamerun. Sändningen drar i gång klockan 17.00 med sedvanligt studiosnack. Men samma klockslag sänds SVT:s timslånga VM-magasin i SVT1.

Det innebär att de två studioprogrammen krockar, trots att SVT:s match på fredag (Spanien-Holland) sparkar i gång först vid 21.00. Den här krocken kommer sedan att inträffa fler gånger under mästerskapet.

Jens Tolgraven, exekutiv producent på TV4, menar att SVT går ifrån etablerad praxis när det gäller VM-sändningar.

– Jag har noterat med förvåning att de gör det. Det är en nyordning jämfört med tidigare mästerskap. Det har inte sett ut på det sättet tidigare. Men de får väl göra vad de vill, säger han till SportExpressen.se.

"Hade kunnat undvikas"

Det kan ju inte vara optimalt för er att det finns ett reklamfritt alternativ till ert försnack i en annan kanal?

– Jag tycker mer att det blir märkligt för tittarna att två kanaler sänder fotbolls-VM samtidigt när det hade kunnat undvikas.

Har ni i tidigare mästerskap haft en överenskommelse om att era studioprogram inte ska krocka?

– Nä, ingen överenskommelse. Man gör som man själv anser bäst, men det här är ett nytt sätt att programmera.

"Kan inte påverka"

Har SVT hållit er underrättade om att de skulle tablålägga på det här sättet?

– Vi har fått lite underhandsinformation. Man briefar varandra lite. Vi delar ju på det här mästerskapet, och vi har gott samarbete med SVT.

Så du ser inte det här som en markering, att de låter era program krocka?

– Jag kan bara säga att det är kul att de vill sända mycket VM. Och vi kan ju inte påverka det här.

"Vill ge så bra service"

Max Bursell är projektledare för SVT:s VM-sändningar. Han hävdar att det inte rör sig om någon kupp från public services sida.

"Att SVT och TV4 sänder studio samtidigt är oundvikligt vid en massa tillfällen. Vi sänder nedsnack till en match mot deras uppsnack av nästa match och vice versa, eftersom det ofta bara är en timme mellan slutsignal på ena matchen och avspark på nästa", skriver Bursell i ett mejl till SportExpressen.se.

"Vår enda ambition är att ge våra tittare en så bra service som möjligt, därför sänder vi studio klockan 17 även vid de tillfällen då vi inte har matchen som startar klockan 18."

"Det ser lite olika ut från VM till VM beroende på matchtider, men att vi sänder studio emot varandra är oundvikligt. Så i grunden är det inget nytt."

"Konsekvent mot tittarna"

Senare under onsdagen hörde Bursell av sig med en ytterligare kommentar:

"VM 2010 sände vi ett dagligt magasin kl 22.30, även vid de tillfällen TV4 hade matchen som slutade ca 22.20. Vi sände alltså magasin mot deras nedsnack", skriver han.

"Det handlar bland annat om att vara konsekvent mot tittarna, den gången var det magasin 22.30, den här gången handlar det om att vår VM-dag startar 17.00 oavsett hur matcherna är fördelade."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag