Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot Löfvens firande: ”Ovärdigt”

Här firar bronshjältarna – med Stefan Löfven.
Stefan Löfven ger Sveriges lagkapten Caroline Seger en kram.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Leif Boork
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Stefan Löfven firade loss tillsammans med VM-bronshjältarna nere i Frankrike.

Före detta förbundskaptenen Leif Boork uppskattade inte det han såg på de sociala medierna.  

– Jag tycker att det är ovärdigt att han som statsöverhuvud står och kör ”lattjolajban” med spelarna i omklädningsrummet, säger Boork. 

– För statsministern var det självklart att resa ner för att visa landets uppskattning och stöd för landslagets fantastiska insats och därtill medverka vid medaljutdelningen, svarar Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander. 

Det var en märkbart upprymd Stefan Löfven som stod på podiet jämte Fifa-presidenten Gianni Infantino efter Sveriges 2-1-seger mot England. När de svenska spelarna passerade förbi statsministern fick de sig en kram och en personlig gratulation från 61-åringen, som sedan följde med in landslagets omklädningsrum.

Där deltog han i allsång tillsammans med landslagsanfallaren Olivia Schough. 

– Jag hoppas att spelarna känner att hela svenska folket är oerhört stolta över dem. De bjuder på spänning, dramatik och fantastiskt fint spel. Så välförtjänt medalj, sa Löfven till Expressen efter matchen.  

Nilla Fischer: ”Det var känslosamt – mäktigt”.

Boork om Löfven: ”Ovärdigt”

Hockeyhjälten Leif Boork tyckte dock att statsministern var väl frisläppt i sitt firande med de blågula. Han har själv varit förbundskapten för både Tre Kronor och Damkronorna – och han hade inte uppskattat att ha en dansande statsminister mitt i sin medaljfest. 

– Jag tycker att det är ovärdigt att han som statsöverhuvud står och kör ”lattjolajban” med spelarna i omklädningsrummet. Han representerar något mer än sig själv. Han representerar Sverige. Dessutom kan man misstänka att det är lite av ett politiskt spel, att han vill vinna röster och sympatier, säger Boork. 

– Jag tycker att det är positivt att han är där, att han har en Sverige-tröja på sig. Men han ska uppträda som ett statsöverhuvud. Han behöver inte stå där och dansa med dem och var inne mitt i smeten när de firar. Där tycker jag att gränsen går.

– Jag hade kunnat framföra den kritiken till honom personligen, om det hade skett när jag var förbundskapten.

Caroline Seger om bronsfesten: ”Sjöng mycket Carola”.

”Det får stå för honom”

SportExpressen har varit i kontakt med Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander, som följde med statsministern ner till Nice.

– Boorks synpunkter får stå för honom. För statsministern var det självklart att resa ner för att visa landets uppskattning och stöd för landslagets fantastiska insats och därtill medverka vid medaljutdelningen, säger Brunnander. 

– Ett VM-brons är helt klart värt att uppmärksamma.

– Vidare kan jag konstatera att Leif Boork inte uttryckte några synpunkter när statsministern firade U18 VM-guldet i ishockey tillsammans med spelarna i omklädningsrummet.