Eriksson: ”Jag tycker att det är respektlöst”

Magdalena Eriksson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: DAVID VINCENT / AP TT NYHETSBYRÅN

RENNES. USA slog Thailand med 13–0. Efteråt kritiserades amerikanskorna för sitt vilda målfirandet.

Sveriges Magdalena Eriksson håller med om att de borde tänkt sig för. 

– Jag tycker det är respektlöst, säger försvararen. 

I går spelades de första matcherna i grupp F under VM i Frankrike. Sverige vann sin match mot Chile med 2–0 efter mål av Madelen Janogy och Kosovare Asllani. I den andra matchen ställdes USA mot Thailand. 

Där blev det målkalas. 

De regerande världsmästarna USA besegrade Thailand med förkrossande 13-0 – VM-historiens största segersiffror. Efteråt riktades dock stark kritik mot hur amerikanskorna valde att fira vid målen. 

Och på den efterföljande presskonferensen fick förbundskaptenen Jill Ellis frågor om huruvida hon borde tyglat sina spelare och inte gjort så mycket offensiva byten.

– Ett VM handlar om att vinna, att pricka formen och att få spelarna redo för nästa match. Därför gjorde jag de här bytena, sa Ellis. 

”Behöver inte fira på det sättet”

Magdalena Eriksson, som spelade hela premiärmatchen mot Chile, förstår till en viss del att amerikanskorna firade målen. 

– Jag kan förstå att man gör så om man gör sitt första landslagsmål, men inte de rutinerade spelarna som gjort så mycket mål. Jag är av den åsikten att jag inte tycker inte behöver fira på det sättet, säger Eriksson. 

Varför tror du de gör så? 

– De kanske har pratat om att värdera varje mål och att varje mål är viktigt och det har jag full respekt för, tar inte ifrån USA, men det är lite respektlöst det tycker jag faktiskt. Det är lite fotbollens fair play, man kan vara en bättre vinnare än så, säger hon.

Mottagit dödshot 

En av dem som kritiserade USA:s vilda målfriande var Kaylyn Kyle, som spelat 101 landskamper och vunnit OS-brons med Kanada, tvingats ta emot dödshot. 

– Alla kommer ha olika åsikter om saker och det är jättejätte tråkigt att det finns troll som går ut och dödshotat vilket känns som en helt orimlig reaktion på en sån kommentar, säger Magdalena Eriksson. 

Assisterande förbundskapten Magnus Wikman ser inte några större problem med USA:s målfirande.

– Jag har aldrig vunnit med 13–0. Men visst ska man ha rätt att få fira sina mål, det tycker jag, säger Wikman.

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider 

LÄS MER: Här är Sveriges trupp till fotbolls-VM