Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
 Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Janne Andersson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNJanne Andersson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Janne Andersson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken: ”Det här är inte bra för svensk fotboll...”

Publicerad

Ingen allsvensk spelare tog plats i Janne Anderssons VM-trupp – ett historiskt beslut.

Aldrig tidigare har en svensk mästerskapstrupp tagits ut, utan någon allsvensk spelare.

– Det här är inte bra för svensk fotboll, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

– Det bekymrar mig inte, säger Janne Andersson.

Under tisdagen presenterades den 23 man starka, svenska VM-truppen.

Det blev på många sätt en väntad trupp - med ett litet undantag.

Många trodde att Östersunds Ken Sema skulle nypa en mittfältsplats, eller möjligen Hammarbys Jiloan Hamad.

I stället blev det Crotones Marcus Rohdén.

Därmed står det klart att Janne Anderssons trupp är helt utan något bidrag från allsvenskan. 

 

MISSA INGET!  Få de senaste nyheterna om VM-lagen – direkt i Messenger. 

Ingen allsvensk spelare i VM-truppen

Och i sammanhanget är det unikt: aldrig någonsin tidigare har en svensk mästerskapstrupp varit utan en allsvensk spelare. Något som väcker kritik.   

– Det är bara att konstatera att ingen allsvensk spelare är med trots att det är en väldigt anonym svensk trupp. Det är inte bra för svensk fotboll. Det brukar ju inte krylla av allsvenska spelare i trupperna, men det här är ändå svensk fotbollshistoria - att ingen är med. Och jag tror att det är en trend som kommer att fortsätta, ​säger experten Richard Henriksson i Radiosportens sändning.

Janne: "Det bekymrar mig inte"

Janne Andersson resonerade kring beslutet under tisdagens pressträff.  

– Det finns många bra ligor där ute och de flesta spelare som är bra i allsvenskan blir bra där ute i ligorna utanför Sverige, sa Andersson.

Bekymrar det dig på något sätt att ingen allsvensk spelare är med?

– Nej, det bekymrar mig inte eftersom det var många spelare (från allsvenskan) som var väldigt nära. Jag har jobbat som svensk klubbtränare i många år och insett att om man utvecklas tillräckligt bra som spelare så kommer man ut i Europa. Så det är inget bekymmer i sig. Det är många allsvenska spelare som har varit med i resonemanget men som hamnade på fel sida strecket den här gången.

 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2018 – allt du behöver veta.

Ralf Edström: "Allsvenskan har varit sådär"

Den svenske fotbollsikonen Ralf Edström är inte jätteförvånad över att Janne Andersson inte tog ut en enda allsvensk spelare.

– Det är ett underbetyg för allsvenskan, det tycker jag ändå att man kan säga. Samtidigt tycker jag att allsvenskan varit sådär i år. Det har varit för dåligt hittills, med till exempel Malmö FF som underpresterat. Den borde bli bättre efter uppehållet, säger Ralf Edström.

Han fortsätter:

– Det är lite skillnad från när en annan spelade. Då var det väldigt många allsvenska spelare i landslaget.

Vilka allsvenska spelare hade kunnat vara med?

– Ken Sema måste ju ha varit väldigt nära att bli uttagen, men jag tycker att Janne Andersson motiverade det väldigt bra när han sa att han tog ut Rohdén eftersom han kan spela på flera positioner.

– Annars tycker jag att Jiloan Hamad varit väldigt bra i Hammarby och Pontus Dahlberg hade säkerligen varit med om Robin Olsen tvingats tacka nej på grund av skada, säger Ralf Edström.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag