Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan möta Sverige - och får vila i tre dagar mer

Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

LE HAVRE. Med ett kryss mot Kina säkrade Spanien andraplatsen i grupp B.

Därmed ställs de mot antingen Sverige eller USA i åttondelsfinal – och får vila tre dagar längre än sin kommande motståndare.

– Vi kommer dra nytta av det, träna hårt och förbereda oss, säger Celia Jimenez till Expressen direkt efter avancemanget.

Tyskland tog full pott och vann grupp B på nio poäng. Där bakom gjorde Spanien och Kina upp om andraplatsen när de möttes på Stade Océane i Le Havre på måndagskvällen.

Spanien skapade de bästa chanserna men antingen missades målet, som när Lucia Garcia styrde Mariona Caldenteys inlägg utanför stolpen, eller så räddade målvakten Shimeng Peng snyggt, som när Jennifer Hermoso nickade från kort avstånd i i den 39:e minuten eller när Patri Guijarro sköt från straffområdeslinjen i den 60:e minuten.

Kina stretade emot och matchen mellan lagen slutade 0-0 vilket gör att de hamnar på fyra poäng var. Spanien har bättre målskillnad och kniper därför andraplatsen.

Spanien möter Sverige eller USA

De fyra bästa av de sex grupptreorna tar sig vidare. Eftersom treorna i grupp E (Kamerun eller Nya Zeeland) och F (Chile eller Thailand) som mest kan nå tre poäng kan även Kina andas ut.

För grupptvåan Spanien fortsätter VM nu med en åttondelsfinal mot vinnaren i grupp F, det vill säga Sverige eller USA som gör upp om gruppsegern när de möts på torsdag, också det på Stade Océane i Le Havre.

Spanien får därmed återhämta sig tre dagar längre än USA och Sverige.

– Det är positivt att vi får tid på oss. VM är en kort turnering och man måste utnyttja varenda stund man får, säger Celia Jimenez.

Vad tror du att USA och Sverige tycker om det?

– De fokuserar på det som kommer närmast för dem, det blir en viktig match för både USA och Sverige på torsdag. Både USA och Sverige har starka lag, men vi kan matcha alla lag, säger Celia Jimenez.

Kommer ni försöka få det till en fysisk match så att ni kan dra nytta av er extra vila?

– Jag tror att vi ska hålla fast vid vårt sätt att spela. Spanien är ett kämpande lag och kan matcha alla lag där men vi måste också fortsätta tro på vårt bollinnehav för att skapa farliga målchanser.

Skulle du föredra att möta Sverige eller USA?

– Ärligt talat så tror jag inte att det spelar någon roll. Jag tror att det här laget är redo för alla utmaningar som kommer.

Vilka styrkor ser du i Sverige respektive USA?

– Det är två talangfulla lag. USA har ett lag med mycket kraft. De spelar rakt och gillar att hota. Men Sverige är också ett bra lag som vill spela rakt. Det är två lag som är ganska lika.

Hur mycket har du kollat på Sveriges matcher?

– Vi har kollat på alla matcher i VM. Vi har en storbildsskärm och tittar på alla matcher.

Celia Jimenez spelade i Rosengård

Om Spanien ställs mot Sverige är det inte första gången Celia Jimenez stöter på blågult motstånd. Hösten 2018, efter att ha gått ut college i USA spelade hon nio matcher för FC Rosengård innan hon flyttade tillbaka och skrev på för Reign FC i den amerikanska ligan.

– Det var en underbar erfarenhet. När jag var klar på college ville jag veta hur det var att spela med och mot de bästa spelarna i Europa, alltså i Champions League. Det var en bra möjlighet för mig och det är något jag alltid kommer bära med mig.

Har du något att säga till din gamla lagkamrat Caroline Seger?

– Lycka till mot USA! Jag uppskattar henne enormt. Hon är en fantastisk spelare men en ännu bättre person så jag vill verkligen önska henne lycka till.

Anfallaren Jennifer Hermoso är inställd på en jobbig åttondelsfinal.

– Nästa match kommer bli riktigt svårt. Det blir tufft med USA eller Sverige men vi kommer gå in i matchen med entusiasm. Vi har blivit mycket bättre sen VM 2015 i Kanada. Vi har mognat. Vi spelar rakare fotboll nu men vi måste göra mer mål. Oavsett om vi möter USA eller Sverige så kommer det bli svårt. I den här turneringen möter vi alltid tuffa lag, säger Hermoso efter 0-0 mot Kina.

Vad tycker du om Sveriges spel så här långt?

– Sverige är ett av mina favoritlag. Det är väldigt likt Spanien, väldigt fysiskt. Det kommer bli en tuff match om vi ställs mot dem.

Vilka Kina får i sin åttondelsfinal är inte helt fastställt. Det beror på från vilka övriga grupper de bästa treorna hittas.