Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan ta ställning i VM: ”Har inget emot det”

Andreas Granqvist på Sveriges presskonferens. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Förbundskapten Janne Andersson på samma presskonferens. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

GELENDZJIK. Två dagar kvar till premiär – men runt VM cirkulerar en lång rad politiskt laddade frågor.

Nu har Europaparlamentets HBTQ-grupp skickat ut regnbågsfärgade skosnören till alla landslag.

– Jag har ingenting emot att spela i det, säger Andreas Granqvist.

Det blev en mycket välbesökt premiärträning på plats i Gelendzjik för det svenska landslaget, som landade i Ryssland under tisdagseftermiddagen.

Den 14:e juni börjar VM i Ryssland när värdlandet spelar mot Saudiarabien – men uppladdningen har präglats minst lika mycket de många politiskt laddade frågor som omger de deltagande länderna, som själva fotbollen.

Under måndagen fick Egyptens stora stjärna Mohamed Salah mycket kritik efter att ha poserat vid sidan av Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, som av många människorättsorganisationer, däribland Human Rights Watch, kritiserats hårt för sin inställning i HBTQ-frågor, förföljelse och förtryck av homosexuella och hårda tag mot oliktänkande.

 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

 

”Jag har inget att spela i det”

New York Times publicerade senare under dagen en artikel i vilken man redogjorde för hur Kadyrov på egen hand hämtat Salah från det egyptiska spelarhotellet för att ta bilderna. Även Egyptens förbund har fått kritik från många håll för sitt beslut att förlägga lägret i just Tjetjenien, på grund av Kadyrovs sätt att styra.

Enligt Aftonbladet har Europaparlamentets HBTQ-grupp nu skickat ut regnbågsfärgade skosnören till alla deltagarlag med uppmaningen att använda dessa under turneringen.

– Jag har ingenting emot att spela i det. Det får förbundet svara på, vi har kontrakt med olika fabrikat. Vi får se vad de säger. Det är ingenting jag har personliga bekymmer med, säger Sveriges lagkapten Andreas Granqvist, vars förbundskapten Janne Andersson säger att han inte kände till initiativet.

 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

 

– Jag säger som Andreas, det finns regler för hur det här ska fungera. Det är det första jag hör om det, så jag får ta det under begrundande i så fall. I grunden – jag har sagt det innan – vi ska ägna oss åt fotboll, inte politik. Kan vi stötta saker vi tror på ska vi göra det.

Kan du tänka dig att bryta mot regler för att åstadkomma saker?

– Det får vi fundera på i så fall. Jag har inte ens värderat det. Jag är en väldigt laglig människa och vill att man ska följa de regler som gäller. Det har jag inte ens funderat på.

”Vi ska ta tydlig ställning”

Är det svårt att orientera sig en värld där många saker av den här typen blir väldigt symboliskt laddade?

–  Vi håller på med fotboll, men vi har självklart koll på vår omvärld. Samtidigt kan vi inte ta ansvar för allt som händer och bli politiker. De här självklara sakerna, saker som jag tycker är självklara, har jag en uppfattning talar jag om det. Ibland blir man lite inskränkt som fotbollstränare, men man har kännedom om omvärlden. Vi kan inte sitta och säga att idrott och politik inte hänger ihop. Vi är en del av samhället, en god kraft i samhället. Det ska vi spinna på i de här sammanhangen. Vi ska delta i turneringar och möta olika landslag. Vi ska främja goda krafter, fortsatte förbundskaptenen.

 

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

 

Andreas Granqvist höll med.

– Det var kloka ord av Janne. Vi som fotbollsspelare, det är många som ser upp till oss. Vi kan ta tydlig ställning, det ska vi göra. Men vi är här för att spela fotboll. Det vi står för ska vi föra fram. Det tycker jag att vi gör på ett bra sätt. För egen del, som kapten, vill jag vara tydlig, säger han.

Ni pratar om "de självklara sakerna". Mohamed Salah fick mycket kritik för att han ställde upp på en bild med Tjetjeniens president Ramzat Kadyrov i går. Har ni en uppfattning om vilka politiska figurer ni kan tänka er – eller inte tänka er – att posera med här?

– Det har jag inte ens funderat på. Skulle det uppstå en situation där jag inte är bekväm skulle jag hantera det instinktivt. På ett sätt som passar mig, säger Janne Andersson.

 

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

 

Granqvist: ”Tar ställning när frågan ställs”

– Jag har bott här i fem år och inte tagit foto med någon som jag inte tycker att jag borde ta foto med. Skulle den situationen uppstå kommer jag att ta ställning när frågan ställs, säger Andreas Granqvist.

Det svenska landslaget tränar under onsdagen och torsdagen innan man har en inplanerad vilodag på fredag. Därefter är ytterligare två träningspass inplanerade i Gelendzjik innan avresa till Nizhny Novgorod och lagets premiärmatch mot Sydkorea.

 

 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!