Kampen om att få kalla VM för vad det är: VM

Fifa fortsätter att kalla VM för ”Women’s World Cup”. Herrarnas fotbolls-VM heter däremot bara VM.
Foto: AP / Copyright 2019 The Associated Press. All righ

Fotbolls-VM har börjat – med kvinnor på planen.

Något Fifa är noggranna med att poängterar.

Fyra år efter det senaste mästerskapet får de internationella pamparna återigen skarp kritik.

SportExpressen har granskat dam-VM, och bakgrunden till Fifas könsbestämda epitet. 

Redan inför VM 2015 i Kanada väckte TV4 frågan: Varför kallades fotbolls-VM för dam-VM?

De började sätta press på det internationella fotbollsförbundet Fifa och debattens vågor gick höga. Men nu, fyra år senare, har ingen förändring skett.

Det är fortfarande fotboll och damfotboll, VM och dam-VM som används som begrepp. Mannen är normen, kvinnan undantaget. 

Detta trots att 30 miljoner kvinnor, tjejer och flickor spelar fotboll enligt Fifas siffror från 2015. 

Ändå fortsätter Fifa att kalla VM för ”Women’s World Cup”. Herrarnas fotbolls-VM heter däremot bara VM, trots försök i många år för att få Fifa att ändra namnen – allt för att inte kvinnors fotboll ska ses som något mindre värdefullt.

– Vi började driva frågan redan 2015 inför VM i Kanada. Vi vill säga bara VM i våra sändningar och skriva det i vår grafik, säger Erik Westberg, sportchef på TV4 och CMore.

För en dialog med Fifa

Ett önskemål som Fifa förstår, till en viss del. Däremot måste TV4 använda den officiella loggan med ”Women’s world cup”.

– Vi för en dialog med Fifa kontinuerligt om många saker, det här en av dem. Det är otroligt viktigt att vi står på oss. Det är ju så fel att det här ens är en fråga, det är ett fotbolls-VM, det ska heta VM, man ska inte skilja mellan kvinnor och män, säger Erik Westberg.

TV4 hoppas att deras attityd på sikt ska påverka attityder och bidra till förändring. 

– Att det här ens är en fråga, det är ett fotbolls-VM, punkt slut. Ingen säger ju Men’s world cup, så varför Women’s? Det känns otroligt märkligt, säger Westberg och fortsätter:

– Men för oss är det ingen fråga, det heter fotbolls-VM.  

Det finns de som menar att det här är en icke-fråga och att man ska fokusera på annat än namnet?

– Tvärtom, det är en otroligt viktig fråga. Det är därför det är så viktigt att vi är tydliga mot Fifa och förklarar varför vi gör så här, säger Erik Westberg.

Han menar att fotbollsvärlden har långt kvar till jämställdhet, inte minst Fifa.

– Du har ju även det här med att de har lagt herrarnas EM-kval samma helg som damernas VM-premiär. Det är en märklig grej. Varför ta den uppmärksamheten från VM? Alla vill få mer publik, mer tv-tittare, mer pengar till damerna, mer uppmärksamhet. Då måste man tänka efter, säger Erik Westberg.

”Det ska heta VM för båda”

Hittills har Fifa ställt sig kallsinnigt till alla protester, även dem från spelare. Bland de svenska landslagsprofilerna är målvakten Hedvig Lindahl en av dem som menar att som det är nu blir damerna andra klassens spelare och deras mästerskap ett undantag från ”vanliga VM”, som är herrarnas.

– Det ska heta VM för båda, alternativt herr-VM och dam-VM. Annars befäster man en förlegad könsmaktsordning, säger Lindahl.

Anfallsstjärnan Olivia Schough är av samma åsikt.

– Jag säger alltid att jag spelar fotboll. Att jag är kvinna vet alla. Sporten jag håller på med är fotboll. Och alla vet att i år är det vi som spelar VM, det går ju inte samma år som herrarnas, det behövs inte att man säger att vi spelar dam-VM, för att skilja det åt. Och det finns inte två olika sporter, vi spelar alla fotboll, säger Schough och tillägger:

– Det är viktigt vad man kallar saker för ord och namn påverkar attityder. 

Den första kvinnan i Fifas styrelse är italienska Evelina Christillin. Hon jobbar hårt för en mer jämställd fotboll men menar också att man delvis måste vara pragmatisk när man agerar inom en jätteorganisation som Fifa, som så länge varit ett manligt fäste.

– Jag känner stor glöd och brinner för att påverka men jag måste också vara realist och ta saker ett steg i taget i mitt arbete. Annars skulle jag bara få rubriker och diskussioner men inga konkreta resultat, säger Christillin till Sport-Expressen.

Hon förstår diskussionen kring namnet Women’s World Cup. 

– Det har blivit ett varumärke. Men visst borde allt egentligen bara heta EM och VM helt enkelt, absolut. Men förändring tar tid. Själv gläds jag som italienska över att vi är med i VM för första gången på 20 år och den förändring jag ser i attityderna till kvinnors fotboll i Italien.

”Ni har kommit långt före oss”

Den italienska förbundskaptenen Milena Bertolini är på träningsmatch och landslagssamling i italienska Rolo när Sport-Expressen träffar henne. 

– Ni har kommit så långt före oss i diskussionerna kring jämställdhet, som detta med namnen på mästerskapen eller att man säger fotboll och damfotboll. Där är vi inte än men jag hoppas att vi alla till sist når fram till en fotboll som är lika mycket värd för alla, säger Bertolini.

Landslagsspelaren Elena Linari, back i Atletico Madrid, instämmer.

– Ord betyder mycket. Nu blir vi förebilder för små flickor, då är det klart att de ska höra att vi spelar fotboll bara, säger Linari.

Carolina Morace, tidigare förbundskapten i Italien och Kanada, storspelare och tränare i flera klubbar, däribland Milan, tror att attityderna nu förändras fort.

– De som vill säga damfotboll och stämpla vår fotboll, det har mest varit den äldre generationen män. De försvinner undan för undan, män och killar i dag har oftast inte de här fördomarna, säger Morace.

Damallsvenskan ett starkt begrepp

Claes Annerstedt är professor i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet och har bland annat skrivit boken ”Kvinnoidrottens utveckling i Sverige”. Han menar att ordval och beteckningar påverkar mycket, både på ett medvetet och undermedvetet plan.

– Det har jättestor betydelse om man säger bara VM eller dam-VM. Men det här är historiskt och kulturellt präglat. Idrotten och inte minst fotbollen har definierats av män och så är det till stor del fortfarande, säger Claes Annerstedt och fortsätter:

– Man kan säga att männen informellt bestämt detta genom att VM blev synonymt med herr-VM, sen la man till dam-VM. Men jag tycker mig se och höra att man oftare använder VM om både könen och jag tror att detta kommer att förändras successivt.

I Sverige har fotbollen nått längre än i många länder, men de högsta serierna heter fortsatt Allsvenskan och Dam-Allsvenskan. Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, förstår diskussionerna kring namnen men ger sin förklaring:

– Damallsvenskan är ett så starkt begrepp, så vi vill inte ta bort det av det skälet. Allsvenskan för herrar etablerades 1924, på den tiden spelade inte kvinnor. När det sedan skapades en allsvenska för dem med, då blev det Damallsvenskan. I dag kan jag förstå tanken kring att ändra namnen men de är starka varumärken, så av marknadsmässiga skäl vill vi behålla dem, säger Nilsson.

Han säger att de skäl Fifa anför kring att använda begreppen VM och dam-VM är likartade.

– Etiketterna har blivit starka varumärken, det finns en risk att förhålla sig till marknadsmässigt om man byter namn. Samtidigt finns all anledning internationellt att jobba med begreppen, med namnen. Fifa säger exempelvis U18 och Women’s U18, det är inte rätt, säger Nilsson och fortsätter:

– Så var det i Sverige med förr, man pratade om U17 och flickor U17. Det har vi ändrat på, nu heter det pojkar och flickor, vi gör ingen skillnad på hur vi beskriver lagen. Vi ska bara säga fotboll eller både herr- och damfotboll. Det är viktigt att vara omsorgsfull i sin retorik och tänka på hur man kommunicerar. Internationellt har de en längre resa att göra där, säger Karl-Erik Nilsson. 

”Kan inte ändra officiella loggor”

Isabelle Widmark är ordförande för stiftelsen Fair Pay, som jobbar för en jämställd idrott och sponsring. Hon anser att beteckningarna på kvinnors och mäns idrott har stor betydelse.

– Det är problematiskt att isär hållandet mellan herr- och damfotboll får existera. Att bryta mansnormen är en viktig del i arbetet för en jämställd fotboll, säger Widmark och tillägger:

– Damfotbollen förblir annars alltid det avvikande, får legitimitet och ord har så mycket djupare innebörd än man kan tro. Det här är mycket mer än en symbolfråga utan handlar om hur vi fostras och ser på varandra.

TV4 kommer under hela mästerskapet i Frankrike försöka att bara använda begreppet VM.

– Som sagt, vi kan inte ändra officiella loggor, men vi kommer att tala och skriva om VM, i alla lägen, säger Erik Westberg.

Olivia Schough hoppas på framgångar som kommer att bidra till förändrade attityder.

– Saker ändras långsamt men det går åt rätt håll, det gör det, sakta men säkert.