Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klara för åttondelsfinal – de kan Sverige få möta

Sverige firar efter Linda Sembrants 1-0-målFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Thailand blev en munsbit och Sverige är klart för åttondelsfinal i VM. 

Nu väntar en avgörande match mot USA om gruppsegern.

– Skönt, men så klart lite surt att vi släpper in ett mål, säger målskytten Lina Hurtig till TV4.

VM började med en långsam acceleration för det svenska laget. Men efter att Tors vagn rullat färdigt över himlavalvet så slog det blixtar om Sverige. Kosovare Asllani och Madelen Janogy fixade premiärsegern mot Chile och söndagens möte mot Thailand blev precis så ospännande som man förutspått. 

Det slutade 5-1 till Sverige efter en avslagen andra halvlek.

– Vi såg någon tendens redan i första halvlek. Men i andra halvlek blir det bolltapp, man blir lite bekväma och de tappar tempo, säger TV4:s expert Hanna Marklund.

Målskytten Lina Hurtig:

– Skönt, men så klart lite surt att vi släpper in ett mål. Vi vill verkligen hålla nollan och producera framåt. Men det blev 5-1 i alla fall, säger hon till TV4.

Nu står Sverige på sex poäng efter sina två spelade matcher och är klart för åttondelsfinal. 

Senare i dag ställs USA mot Chile, de andra två lagen i Sveriges grupp som kan nå sex poäng, men Sverige är garanterat att bli en av de bästa treorna. 

Bästa treorna i VM

Förutom att ettan och tvåan i varje grupp går vidare till åttondelsfinal så går dessutom fyra av de bästa treorna vidare.

 

Bästa treorna just nu: 

1. Australien: 2 matcher, 3 poäng

2. Kina: 2 matcher, 3 poäng 

3. Nigeria: 2 matcher, 3 poäng

4. Argentina: 2 matcher, 1 poäng

5. Chile: 1 match, 0 poäng

6. Kamerun: 2 matcher, 0 poäng

Dessa kan Sverige få möta i åttondelsfinal

Men av förhandstipsen att döma så kommer USA att slå Chile och då kommer torsdagens match mellan Sverige och USA bli en ren gruppfinal. 

Vinnaren i den matchen och således Grupp F kommer i Reims den 24 juni att ställas mot tvåan i grupp B. Mest sannolikt blir det Spanien eller Kina, som båda står på tre poäng vardera och ställs mot varandra i den avslutande gruppspelsomgången. 

Om Sverige tappar poäng mot USA slutar de tvåa och då väntar tvåan i Grupp E i Paris den 24 juni. Det blir antingen Holland eller Kanada, de står båda på sex poäng vardera och möts i den sista omgången. 

Detta är Sveriges mardrömsscenario

Det värsta som kan hända Sverige är att Chile slår USA senare i dag och sedan slår Thailand med flera mål i sin avslutande match samtidigt som Sverige går på pumpen mot USA. 

Då kan Sverige bli trea på målskillnad och då blir det antingen åttondelsfinal i Valenciennes den 23 juni eller i Montpellier den 25 juni. 

Skulle det bli Valenciennes så väntar vinnaren i grupp C, Italien eller Brasilien. Blir åttondelsfinalen i Montpellier så är det vinnaren i Grupp D - England eller Japan - som står för motståndet. 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider