Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bryter tystnaden: ”Säger inget mer”

Foto: MIGUEL MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/PANORAMIC IMAGO SPORTFOTODIENST

MOSKVA/STOCKHOLM. Det spanska landslaget är i tumult. 

Förbundet väljer att sparka förbundskaptenen Julen Lopetegui bara en dag innan VM-premiären. De går emot spelarna – som ville ha kvar tränaren. 

Nu bryter den sparkade förbundskaptenen tystnaden. 

– Jag ville göra ett bra VM. Jag tänker inte säga något mer, säger Julien Lopetegui till AS

Ersättaren? Fernando Hierro.

Spaniens landslag har varit en av de stora favoriterna inför VM i Ryssland. Man vann senast 2010 och många har tippat att det kan vara dags igen i sommar. 

Men nu väljer det spanska fotbollförbundet att sparka förbundskaptenen Julen Lopetegui med bara en dag kvar till VM-premiären och två dagar innan Spaniens heta möte med Portugal. 

I går blev det klart att Lopetegui blir Real Madrids nye tränare efter att Zinedine Zidane tackat för sig i huvudstadsklubben. Då meddelades att Lopetegui skulle fortsätta som spansk förbundskapten under VM för att sedan efter mästerskapet flytta till Madrid. 

 

FÅ BÄST KOLL PÅ VM: Alla de största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

”Kände sig förrådd”

Så blir dock inte fallet utan Lopetegui får lämna sin post med omedelbar verkan. Förbundet gillade inte tajmingen med tränarens nya uppdrag i Real Madrid. 

– Det var inte rätt tid för den nyheten, sa vice ordförande Rafael Del Amo i en intervju med Marca

– Jag gillade inte att den här nyheten kom ut nu och det gillade inte spelarna heller. Jag är orolig för hur det här kommer att påverka oss, men jag hoppas att jag oroar mig i onödan. 

Enligt Marcas reporter Jose Félix Dias ska ordförande Luis Rubiales varit vansinnig över nyheten med Lopetegui till Real Madrid och ”känt sig förrådd”.

 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

Rådfrågade Ramos

Rubiales ska ha bråkat högljutt med landslagets sportsligt ansvarige Fernando Hierro, som har en lång karriär i Real Madrid bakom sig. Hierro kan komma att säga upp sig i protest, skriver Marca. 

Lopetegui ska ha berättat nyheten för spelarna i samband med det spanska landslagets träning under den tidiga tisdagskvällen. Marca beskriver att spelarna blev chockade av beskedet.

Men för Sergio Ramos kom nyheten inte oväntat. Real Madrids klubbledning ska ha rådfrågat Ramos, lagkapten i Real, om Lopeguis kompetenser. 

Spelarna i Spanien ska ha uppmanat förbundet att behålla Lopetegui över mästerskapet, men har inte lyckats tillräckligt i sina övertalningsförsök. 

Enligt Marca ska spelarna ha blivit vansinniga över beskedet om det ska ha blivit ett mindre upplopp på spelarhotellet när beskedet kom. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher

”Vi kan inte acceptera det”

På onsdagen kallade spanska förbundet till presskonferens där beskedet kom att man bryter med förbundskaptenen. 

Presidenten Luis Rubiales inledde presskonferensen med att förklara anledningen till varför Lopetegui sparkas. 

– Vi har beslutat oss för att sparka förbundskaptenen. Det vi har åstadkommit för att komma hit är stort och vi tackar honom och önskar honom lycka till, säger Luis Rubiales. 

Rubiales bekräftade uppgifterna om att tajmingen med Lopeteguis nya jobb i Real Madrid inte var optimal för landslaget. 

– Det spanska landslaget är fyllt med spanjorer. Vi fick höra bara fem minuter innan nyheten kom att han skulle lämna för Madrid. 

– Det här är ett tydligt meddelande från oss att det finns ett sätt som man måste uppträda på. Julen har gjort det rätt på många sätt men vi kan inte acceptera hur han har agerat här. 

På onsdagseftermiddagen lämnade Lopetegui Spaniens VM-bas i Krasnodar efter att ha tagit farväl av resten av ledarstaben.

När han anlände till flygplatsen i Krasnodar möttes han av ett stort pressuppbåd, och gav sin första kommentar till AS.

– Jag ville göra ett bra VM. Jag tänker inte säga något mer, säger han. 

 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

Han tar över

På presskonferensen meddelades ingen ersättare på tränarbänken. 

Men några timmar senare kommer nu beskedet att det blir legendaren Fernando Hierro, i dag sportchef på spanska förbundet, blir den tillfälliga ersättaren.

"Han gör sin debut på fredag i Sotji när Spanien möter Portugal", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

50-årige Hierro var lagkapten för Real Madrid under sin karriär, men hann även med att representera klubbar som Al Rayyan och Bolton Wanderers.