Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lägger av – efter orden om Sverige-matchen

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/MATTHIAS KOCH IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Bilden med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ledde till att Mesut Özil fick utstå hård kritik och hat.  

Det är mot den bakgrunden som 29-åringen nu väljer att sluta i landslaget. 

"Jag brukade känna stolthet och glädje när jag spelade i den tyska tröjan, men nu gör jag inte det", skriver Özil på Twitter. 

Bilden skapade genast stor uppmärksamhet och väckte avsky hos många. I mitten av maj poserade Mesut Özil och Ilkay Gündogan tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. 

Spelarna buades ut i samband med att Tyskland genrepade inför VM mot Saudiarabien och flera tyska legendarer och fotbollsprofiler krävde att de skulle kastas ut från truppen.

Nu svarar Mesut Özil på den kritik som bilden innebar. I ett tredelat brev som han under dagen publicerat på Twitter beskriver stjärnan att han tänkt mycket på vad som har hänt. 

”Jag har två hjärtan, ett tyskt och ett turkiskt. Under min barndom lärde min mamma mig att vara respektfull mot och inte glömma var du kommer från”, skriver Özil.

Mesut Özil slutar i landslaget

"Jag förstår att bilden skapade stora rubriker i tyska medier och vissa har anklagat mig för att vara ljuga eller att vara oärlig, men bilden hade inte politisk betydelse. Som jag sa, har min mamma lärt mig att inte glömma mina rötter och bilden handlade om att visa respekt till det högsta ämbetet i min familjs land. Det handlade inte om att omfamna någon politik”, fortsätter han. 

I den sista delen av brevet som publicerades under kvällen på söndagen meddelar Özil att det sätt som han behandlats av "det tyska fotbollsförbundet (DFB) och andra" har lett till att han väljer att sluta i landslaget. 

Han anklagar han Reinhard Grindel, president i DFB, för att "inte kunna sköta sitt jobb" och Özil skriver att han inte tänker acceptera rollen som syndabock. 

"Han ville ha bort mig från laget efter bilden publicerades.”

https://twitter.com/MesutOzil1088/status/1021093637411700741

Dessutom berättar Özil om att han fått utstå rasistiska påhopp sedan bilden publicerades. Dels från politiker i Tyskland, men även av tyska fans efter VM-matchen mot Sverige. 

"Folk har använt bilden med Erdogan för att uttrycka sin tidigare dolda rasism - och det är en fara för samhället. Efter matchen mot Sverige så var det ett fan som skrek: 'Özil, dra åt helvete din turkiska skit, din turkiska gris", skriver Özil. 

"Så länge jag har den här känslan av rasism och respektlöshet så kommer jag inte att fortsätta representera Tysklands landslag på internationell nivå. Jag brukade känna stolthet och glädje när jag spelade i den tyska tröjan, men nu gör jag inte det. Det har varit ett svårt beslut för mig", fortsätter han.