”Jag ville ju inte sitta där och lipa i direktsändning”

Sveriges väg till VM-semifinal
Lotta Schelin.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Lotta Schelin.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Lotta Schelin efter kvartsfinalförlusten mot Holland 2017
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LYON. Förlusten mot Nederländerna för två år sedan blev hennes sista i landslaget. 

I kväll ställs Sverige mot Nederländerna igen.

Och känslorna är många för Lotta Schelin, 35, under VM.

– Jag saknar allt med landslaget. Samtidigt vet jag att det kanske absolut största i livet väntar, säger den före detta landslagsstjärnan som blir mamma om en månad. 

Efter ett mediokert gruppspel krånglade Sverige sig vidare i EM i Nederländerna för två år sedan. 

Och i kvartsfinalen ställdes man mot hemmanationen. 

Inför en fullsatt arena i Doetinchem fylld av mer eller mindre enbart orangeklädda högt skrikande fans skulle Sverige försöka ta sig vidare till en semifinal. 

Det gick inte alls, Sverige kom aldrig in i matchen och Nederländerna vann med 2–0, det kunde ha blivit större siffror än så. 

EM-kvartsfinalen 2017 var Lotta Schelins 185:e match i landslagströjan – och det blev hennes sista. 

Drygt ett år senare meddelade anfallsstjärnan att hon tvingas sluta. Smärtorna var för stora efter den nackskada hon ådragit sig tidigare under karriären. Beslutet var, som Schelin sa då; ”oundvikligt”.

”Det var platt fall”

När Sverige i morgon kväll ställs mot Nederländerna i semifinalen av VM är det första gången sedan förlusten i EM för två år sedan. 

– Det enda vettiga rådet jag kan ge dem är att de inte ska göra som vi gjorde i EM. Då var det verkligen platt fall, säger Schelin som tidigare under VM har varit på plats i Frankrike som expert i TV4 men nu är hemma i Sverige och kommer att följa semifinalen på tv. 

– Den där förlusten tror jag har skapat revanschlust hos Sverige. Och de får gärna ta revansch för min del också, kvartsfinalen mot Nederländerna var min absolut sista match i landslaget och den kunde ju ha slutat bättre. 

Lotta Schelin under sin sista match i landslaget, EM-kvartsfinalen mot Nederländerna 29 juli 2017.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

När Lotta Schelin tänker tillbaka på sina andra möten med Nederländerna genom åren kommer det snabbt. 

– Vi har nästan alltid slagit dem, även om det inte varit med stora siffror. 

Hon menar dock att Nederländerna har tagit stora steg de senaste åren. 

– Den startelvan de har i dag är extremt bra balanserad med väldigt mycket spetskvaliteter, och dessutom med olika spetskvaliteter. Det är ett lag som kan spela väldigt varierat. 

Trots det menar Schelin att det finns svagheter hos det nederländska laget som Sverige ställs mot i semifinalen.

– Deras backlinje liknar Tysklands till viss del, med backar som är lite tröga. Jag tror att Nederländerna kommer att vara det bollförande laget. Men det är ingen nackdel för Sverige. Tvärtom. 

Hon är inte heller fullt ut imponerad av vad Nederländerna visat upp under VM i Frankrike hittills. 

– De har inte blommat som de gjorde under EM. Första halvleken mot Italien var till exempel inte speciellt bra. Samtidigt var de svinbra i andra, när de spetsar till det har de ett extremt bra lag som är svårslaget. Men de ska också hålla i det i 90 minuter. Och de har en del att putsa på inför semifinalen.

– Jag tror absolut att Sverige kan rå på dem.

Är du förvånad över att Sverige är i semifinal?

– Ja och nej, jag tror inte att det var många som inför VM tippade Sverige topp fyra. Och det är inte konstigt egentligen, det är många lag på vägen som har varit bättre rankade och haft bra år bakom sig. Men Sverige är Sverige, och vi har gjort det förut. 

Du säger fortfarande ”vi” om landslaget? 

– Ja, jag gör ju det. Men det är mycket samma lag som när jag spelade och utifrån det känner jag nog så fortfarande, att det är ”vi”. 

Kanske var det också ”vi-känslan” som gjorde att det blev känslosamt när Sverige för första gången på 24 år slog Tyskland i mästerskapassammanhang i lördags kväll. 

Efter segern brast Lotta Schelin ut i tårar i TV4:s sändning där hon under kvällen var expert. 

– Jag kämpade för att hålla tårarna borta, jag ville ju inte sitta där och lipa i direktsändning. Men det gick inte. Det var så mycket känslor, jag känner ju i stort sett alla i laget och kände nog samma känslor som dem då direkt efter matchen. 

Lotta Schelin kämpade mot tårarna i direktsändning.
Foto: Skärmdump / TV4

Morgonen efter var det dock annorlunda. 

– När jag vaknade uppe hemma i Sverige kände jag bara en stor tomhet över att jag inte är mitt i det längre. Det är nog det som är den jobbigaste känslan.

”Jag var som starkast då”

Lotta Schelin menar att Sverige har höjt sig match för match under VM. Något som hon känner igen från tidigare mästerskap. 

– Så har det varit många gånger tidigare. Titta bara på hur det såg ut i OS. 

Varför tror du att det är så? 

– Jag tror faktiskt att det delvis handlar om det fysiska. Under min tid i landslaget kunde vi till och med få höra att ”ni kommer inte att vara pigga första matchen, men däremot i sista”. Och jag kan bara prata för mig själv, men min fysiska status var helt annorlunda när vi gick in i slutfasen i OS, då var jag som starkast. Kanske är det så man måste våga göra i ett mästerskap.

– Jag vet inte om de resonerar på samma sätt nu, men jag litade väldigt mycket på vårt upplägg då. Den här gången hade ju Sverige dessutom två motståndare inledningsvis där man kanske inte behövde vara hundra procent. 

Gravid i åttonde månaden 

När Sverige i morgon kväll möter Nederländerna är det i Lyon, Lotta Schelins ”andra hemstad” som hon kallar den. Schelin befinner sig i Sverige nu, men det finns en längtan att åka ned till Lyon. Men Schelin, som är gravid i åttonde månaden, tvekar. 

– Jag vill verkligen komma ner, men vi får se hur det blir. Det ska ju fungera att flyga och allt det där. 

Saknar du att spela med landslaget?

– Ja, jag saknar allt med landslaget. Samtidigt har allt sin tid. Nu ska jag få vara med om något annat, något som känns som det största i livet. 

Lotta Schelin gjorde totalt 185 landskamper i den blågula tröjan.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Så följer du dagens stora fotbollsrysare