Mats Enquist. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNMats Enquist. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Mats Enquist. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Ralf Edström. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅNRalf Edström. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Ralf Edström. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Marcus Berg och Andreas Granqvist efter att VM-platsen säkrats i november förra året. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMarcus Berg och Andreas Granqvist efter att VM-platsen säkrats i november förra året. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Marcus Berg och Andreas Granqvist efter att VM-platsen säkrats i november förra året. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Jag tycker det blir en fånig diskussion”

Publicerad

För första gången någonsin har en mästerskapstrupp på herrsidan tagits ut utan en enda allsvensk spelare.

Ett underbetyg till serien menar många. En åsikt som inte delas av SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

– Jag tycker det blir en lite fånig diskussion, säger han.

Janne Andersson har plockat ut en 23 man stark trupp som ska representera de blågula färgerna under sommarens VM-slutspel i Ryssland.

För första gången någonsin i en mästerskapstrupp på herrsidan saknas spelare från allsvenskan. Det har startat en debatt inom svensk fotboll.

– Det här är inte bra för svensk fotboll, sade Radiosportens expert Richard Henriksson.

– Ett underbetyg för allsvenskan, menade fotbollsikonen Ralf Edström.

Mats Enquist: "Vet inte varför det skulle vara ett underbetyg"

Men Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, är av en annan uppfattning.

– Jag vet inte varför det skulle vara ett underbetyg, säger han.

– Först och främst måste Janne (Andersson) ta ut sitt landslag med de spelare han tror på mest. Vad jag förstår det som finns det många spelare från allsvenskan som är precis på gränsen. Jag tycker att det blir en liten fånig diskussion om man ser det här som ett tecken på att allsvenskan försvagats, fortsätter Enquist.

Mats Enquist menar att allsvenskan snarare utvecklas snabbt och i helt rätt riktning.

– Kvalitetsmässigt stärks allsvenskan sakta men säkert. Vi ska inte vara missnöjda med att våra absolut bästa spelare söker sig utomlands, det sker varje år. Konkurrensen med de allra bästa ligorna är så stor, men har vi så många spelare ute i Europalag som fyller en landslagstrupp så är det knappast ett underbetyg. Snarare så att vi fostrat väldigt många unga duktiga spelare.

Hemvändare till allsvenskan är positivt

Han menar att allsvenskan aldrig ska vara en toppkommersiell liga utan att allsvenskans uppdrag är att vara en så bra utvecklingsfabrik som möjligt.

Att flera hemvändare på senare år valt att avsluta sina karriärer ser han också som ett gott betyg till serien.

– Vi börjar se att fler hemvändande proffs ser allsvenskan som ett alternativ. Flera spelare vill spela sina sista år i allsvenskan. Då får vi en härlig mix. Vi är ju en utvecklingsliga och vi ska vara väldigt nära våra supportrar och väldigt nära kärnan i fotbollen.

– Jag tycker inte man ska hetsa upp sig över en landslagsuttagning. Alla som sett allsvenskan objektivt ser att vi har stärkts som liga. Vi önskar givetvis Janne all lycka till  i Ryssland, säger Mats Enquist.

 

MISSA INGET!  Få de senaste nyheterna om VM-lagen – direkt i Messenger. 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2018 – allt du behöver veta.

LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i fotbolls-VM.

LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 2018. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag