Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag sympatiserar inte med Zlatans vägval…”

Lasse Granqvist, kommentator TV4. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: CYRIL MOREAU / BESTIMAGE / CYRIL MOREAU / BESTIMAGE/IBL BEST IMAGE

SOTJI. Just nu är han "mitt i centrifugen".

Men Lasse Granqvist, 50, ser en tid framför sig då han gör något annat.

– När facit skrivs kanske jag kommer tycka att jag försakade familj och barn, säger tv-kommentatorn som också berättar om de starka känslorna, att bli kallad "flintskallig pajas" och att han har svårt att sympatisera med Zlatans vägval. 

Det har gått 24 år sedan Lasse Granqvist jobbade med fotbolls-VM för första gången. Då, 1994, var det USA som gällde och mycket var annorlunda.

– Jag var närmare landslaget på den tiden. Alla spelare var alltid tillgängliga efter varje träning. Nu är det annat, samtidigt jobbar jag inte lika nära laget som jag gjorde då, säger Lasse Granqvist som just nu är på plats i Ryssland för att kommentera fotbolls-VM för TV4:s räkning. 

Hans sjunde fotbolls-VM i ordningen. 

 

LÄS MER: Allt om Sveriges åttondelsfinal 

 

Men det är inte bara landslaget som har förändrats enligt Lasse Granqvist utan även medias sätt att rapportera om sport.

– Det förekommer en hel del hejaklacksjournalistik, och jag är inte speciellt förtjust i den. Journalisters uppgift är inte att heja på. Sedan kan man bli glad när det går bra för Sverige, det säger jag inte att man inte får bli. Men det är de där skillnaderna, jag tycker till exempel inte att man ska säga "vi" om Sverige. 

Lasse Granqvist utvecklar hur han ser på sin egen roll.

– Jag jobbar för våra tittare, jag jobbar inte för att jag vill bli kompis med spelarna och ledarna. 

– Min lojalitet ligger hos tittarna. Det finns de som tycker jag är bra och en del som tycker att jag är dålig men jag vill att de ska känna att jag är där för deras skull. Samtidigt som min arbetsgivare har rätt att kräva att jag är maximalt professionell i min yrkesutövning i varje sekund. 

Upplever du att en del inte gillar dig?

– Ja, det finns de som kallar mig både en "flintskallig pajas" och "clown". Folk förbehåller sig rätten att uttrycka sig på det sättet.  

Tar du åt dig?

– Nej, för jag ser inte mig själv som en pajas och flintskallig är jag, det är ett faktum. Och jag fattar att det är omöjligt att alla tittare ska tycka om mig. Däremot kan jag inte förstå varför man ska uttrycka sig så nedlåtande om andra människor. Jag skulle själv aldrig göra det. 

– Jag förstår inte var det här kommer ifrån och jag tycker att det tyder på en ganska låg intellektuell nivå, och det gör mig i någon mening lite ledsen. 

Lasse Granqvist och Hanna Marklund kommenterar VM tillsammans i TV4. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

"Ingen har tvingat mig"

Det var i mars som Lasse Granqvist och den före detta landslagsstjärnan Hanna Marklund kommenterade fotboll tillsammans för första gången. 

Marklund hade bestämt sig för att ta steget från studion till att bli expert vid sidan om Granqvist i kommentatorsbåset. Och under VM i Ryssland jobbar och reser duon tillsammans. 

– En kompis frågade mig för ett litet tag sedan varför jag verkade så nöjd. Jag funderade en stund och kom fram till att samarbetet med Hanna är en stor del i att jag trivs väldigt bra just nu. Det är något nytt och spännande, och vi gör just nu en gemensam resa som jag hoppas ska fortsätta även efter VM.  

 

LÄS MER: Åttondelsfinaler i VM 2018 – alla matcher 

 

Lasse Granqvist brinner för sitt jobb och har gjort det sedan han började kommentera sport för över 30 år sedan. Han har vid flera tillfällen uttryckt att han "är gift med sitt arbete". 

– Det går nästan inte att göra det på annat sätt. Jag har umgåtts med den yttersta elitidrotten i många år och kraven för att fortsätta att göra det är att du är där, mitt i det.

Tycker du att det har varit värt det?

– Jag vill inte tänka så. Nu är det fullt fokus på att göra det här bra. Men visst, jag har gått ned lite i antal åtagande och jag är mycket tacksam att jag har fått den möjligheten av TV4. 

– Det är viktigt att känna att man har nyfikenheten kvar, och det känner jag att jag har.

Känner du att du har försakat familj och barn?

– Det är mycket möjligt att facit kommer att skrivas så. Men nu är jag mitt i centrifugen, och det är ju självvalt. Det är ingen som har tvingat mig till det här och jag vill inte ge mig underkänt under pågående resa. 

– Men visst, vi får se. Jag lever ju efter avtalslängder. 

Hur långt avtal har du med TV4 och C More?

– Just nu till 2020 men vi pratar om att förlänga det över en VM-period så att jag gör VM i Qatar 2022 också. Men jag försöker att inte tänka så långt fram, jag vill vara här och nu. 

Lasse Granqvist tillsammans med TV4-kollegan Olof Lundh. Foto: GÖRAN JOHANSSON / FRILANSFOTOGRAFERNA / 410 FRILANSFOTOGRAFERNA.SE

Vad drömmer du om?

– Jag är ingen stor drömmare. Men jag ser framför mig en tid där jag gör något annat, där jag inte är i den här tuffaste tiden av resor och matcher. Det finns en sådan tid även om jag inte är där än. Men jag hoppas att någon gång, innan jag checkar ut, få vara i sol och värme och någon annanstans än Sverige under vinterhalvåret. 

Lasse Granqvist tystnar en stund innan han fortsätter. 

– Och så drömmer jag om att få fira jul med min 86-åriga mamma. Jag ser fram emot det. 

"Nu kommer tårarna"

För att tidigare ha pratat väldigt intensivt blir Lasse Granqvist mer lågmäld när vi kommer in på hans familj. 

När hans pappa dog befann sig Lasse Granqvist i TV4-huset, han satt i sminklogen innan sändning när hans mamma ringde om dödsbeskedet. 

– Först blev jag väldigt rationell och tänkte praktiskt, "vad ska jag göra nu". Det var först när jag berättade för Jens (Fjellström, fotbollsexpert) jag tappade allt och tårarna kom. 

– Det gör den nu också känner jag...

Lasse Granqvists ögon är tårfyllda. 

– Jag är en väldig känslomänniska. Jag har nära till alla sorters känslor. Både som privatperson och när jag kommenterar. Jag tror att det är viktigt att vara den man är, att vara sin personlighet även när man kommenterar. 

"Hon ser det direkt"

Lasse Granqvist berättar att hans mamma Gun-Britt är en av hans vassaste kritiker. 

– Jag ringer henne varje morgon och kväll vart jag än är i världen. Ibland tycker hon att jag har "gått an" för mycket i någon sändning. Och hon ser direkt om jag ser trött ut, då brukar hon påpeka det. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider 

 

Under VM i Ryssland pendlar Lasse Granqvist mellan Sverige och Ryssland, något att han tycker fungerar bra. 

– Jag trivs med att både sitta i studion och vara kommentator, det gör det hela omväxlande. 

Du kommenterade Zlatan Ibrahimovic under hela hans tid i landslaget, saknar du honom i det här mästerskapet?

– Nej, men för mig är Zlatan Ibrahimovic en stående ovation. Han är den största svensk fotboll har haft, en fullständigt enastående idrottskarriär. 

– Men jag har svårt att sympatisera med att det svenska landslaget blir en bricka i ett skickligt upplagt reklamspel. Ta det här med hans reklam för ett spelbolag. Jag sympatiserar inte med det vägvalet, att det blir reklam och business, allt Zlatan gör nu kopplar till en reklam. 

– Han borde fortsatt vara en ikon, i stället för att bli en reklampelare. 

 

Fyller 51 i höst

Namn: Lasse Granqvist. 

Ålder: 50, fyller 51 i höst. 

Bor: Gustavsberg utanför Stockholm. 

Yrke: Sportkommentator och programledare i TV4.

Familj: Ensamstående, två halvsyskon, fyra syskonbarn och en pigg 86-årig mamma. 

Aktuell: Kommenterar just nu fotbolls-VM för TV4:s räkning, är även programledare i studion.

 

LÄS MER: Slutspelet i VM 2018 – allt du behöver veta

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger!