Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag ska inte behöva tänka röven av mig"

Foto: Carl Sandin
Foto: Jan Fleischmann

WINNIPEG. Lotta Schelin har kritiserats för sina insatser hittills i VM – hon har inte varit i närheten av att göra mål under 180 minuter.

Genom SportExpressen svarar en något trängd anfallsstjärna:

– Jag tycker att jag levererat ganska bra de senaste åren för att jag inte ska behöva tänka röven av mig. Börjar jag tänka på det kan jag lika gärna lägga ner.

Lotta Schelin är Sveriges enskilt största stjärna, den som ska leverera framåt i det svenska laget.

Men i de två matcher svenskorna spelat i VM – mot Nigeria och USA – har hon nätt och jämnt svarat för något framåt.

Kritiken har inte uteblivit.

Bland annat menade TV4:s expert Olof Lundh att den svenska anfallsstjärnan var osynlig i premiären mot Nigeria, och förklarade efter matchen mot USA:

– Hon är knappt med, hon skapar inga chanser.

I SportExpressen har Schelin fått betyget två getingar, godkänt men inte mycket mer, i båda de inledande VM-matcherna.

"Hon blir ganska ensam"

Therese Sjögran spelade på topp tillsammans med Schelin mot USA.

Sjögran förstår att folk undrar över landslagskollegans målform, men tycker samtidigt synd om henne.

– Som vi spelade mot USA blir hon ganska ensam och får springa mycket själv. Eftersom Lotta är så otroligt snabb och vi lägger långa bollar på henne, så hinner vi övriga spelare inte riktigt upp, säger Rosengårdsspelaren.

– Det är klart att vi vill ha med Lotta mer. Hon är jätteviktig för oss. Det gäller att vi andra hjälper till, för hon kan inte vara ensam mot fyra försvarare.

Enligt landslagsläkaren, Mats Börjesson, är det inte ett medicinskt problem. Schelin har under en tid haft kämpat med ett krånglande knä.

– Det är bara att hoppas att hon kommer i gång, men medicinskt ser det bra ut, konstaterar Börjesson.

"Ett oerhört lojalt jobb"

Assisterande förbundskaptenen Lilie Persson är ansvarig för anfallsfotbollen i landslaget:

– I matchen mot USA gör Lotta ett oerhört lojalt jobb. Matchbilden blir inte optimal om man bara ser till henne, men detta är lag som ska ta poäng och vinna.

Samtidigt är det hon som blivit fransk skyttedrottning i år och den som ska göra de svenska målen?

– Oroa dig inte. Det kommer, det är jag säker på.

Schelin själv är medveten om att hon inte varit speciellt delaktig i det offensiva spelet, men menar att hon spelar efter de direktiv laget fått.

– Du får fråga Pia (Sundhage, förbundskaptenen). Jag känner inte speciellt mycket för att gå in på de detaljerna. Jag är här för att jobba för laget. Sedan hur man lägger upp det taktiska, det är inte mitt val. Men det är klart att jag vill vara med mer, säger Schelin.

– Jag är helt övertygad att mot Australien kommer det att finnas möjlighet att prestera bra anfallsfotboll. Då är jag med där och ser till att vi tar oss vidare.

Ställer vi för stora krav på dig – ingen kan ju prestera på topp i varje match?

– Jag har höga krav på mig själv, så det är inget konstigt. Däremot får jag vara realistisk. Det är klart att under långa stunder mot Nigeria och USA är jag väldigt ensam.

Vad säger du om den kritik som riktats mot dig?

– Det är sant jag har inte kommit till så många avslut. Jag vill hamna där, men jag är en spelare i laget. Då får köpa att det inte bara handlar om mig, utan att man ser vad som är bäst för alla elva.

När tar din måltorka slut?

– Jag kan inte svara på det naturligtvis. Jag tycker faktiskt att jag levererat hyfsat bra de senaste åren för att jag inte ska behöva tänka röven av mig. Då kan jag lika gärna lägga ner.