”Jag tycker synd om de männen”

Frida Nordstrand, TV4.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

SOTJI. Hon vet att de negativa rösterna finns, de som tycker att kvinnor inte ska jobba med sport. 

Men Frida Nordstrand, 37, har bestämt sig för att stå över allt det där.

– Det finns många män som har svårt att jobba ihop med kvinnor och se och lyssna på oss. Men det är deras problem. Jag tänker absolut inte lägga det på mig, säger Nordstrand som i en intervju med SportExpressen också berättar om varför hon bytte kanal och den omtumlande upplevelsen i Iran.  

Frida Nordstrand har jobbat med internationell toppfotboll i över tio år. 

Men trots det aldrig tidigare med ett VM. 

– Det var faktiskt en av anledningarna till att jag bytte till TV4, säger Frida Nordstrand.

Det var i höstas som nyheten kom, efter tio år på Viasat hade Frida Nordstrand bestämt sig för att lämna kanalen och i stället börja på TV4. 

– Jag var inte alls missnöjd med det jag hade. Så det var ett svårt val. Men jag hade haft löpande kontakt med TV4 under flera år, tidigare hade det inte känts aktuellt men den här gången var det annorlunda. Kanske var det för att jag hade gjort samma sak väldigt länge.


LÄS MER: Allt om Sveriges åttondelsfinal 


Pågående fotbolls-VM var en av anledningarna till kanalbytet, men också något långt ifrån de stora arenorna.  

– Jag fick ett erbjudande om att göra en alldeles egen reportageresa och det var den stora anledningen till att jag bytte jobb. 

Under våren har Frida Nordstrand besökt sju länder för att skildra en annan del av fotbollsvärlden, "Fridas VM-resa" som sänds inför och under VM. 

När hon ser tillbaka på resorna är besöket i Iran är ett av ställena som berörde henne allra mest. 

– Det var jobbigt att inse hur förtryckt man kan känna sig när man inte får göra som man vill för att man är kvinna. Jag visste ju allt det där intellektuellt innan men hade inte upplevt det känslomässigt. Att inte få ha kortärmad tröja när det är varmt eller inte få ta av sig slöjan fast det kliar.

– Jag har inget emot slöja men jag är emot att det finns regler om att man måste ha den. Att någon annan ska säga till mig när jag ska ha den. 

Frida Nordstrand under sitt besök i Iran.
Foto: PRIVAT

"Kände mig som ett djur i bur"

Under sitt besök i Iran blev Frida Nordstrand en av få kvinnor som har fått träffa det iranska herrlandslaget i fotboll. 

– Det var många turer innan det blev möjligt men till slut fick jag komma in och då stod hela pressuppbådet och filmade och fotade mig.

– Jag borde kanske ha känt, "wow, detta är power", samtidigt kände jag mig som ett djur i en bur. Jag blev väldigt provocerad av det. 


LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher


Efter en stund inne på arenan berättar Frida Nordstrand dock att läget blev annorlunda. 

– Det fanns ingen som tyckte att jag inte borde få vara där, tvärtom välkomnade de mig. Allt blev väldigt dubbelt, samtidigt som de allra flesta människor där är jätteöppna och fina så finns det några få som bestämmer vilka lagar som gäller, att tjejer inte ska få gå på fotboll och allt det där. 

– Och det kan jag inte ta. 

Frida Nordstrand, TV4.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

"Tycker synd om de männen"

Under fotbolls-VM i Ryssland är expertkommentatorn Hanna Marklund en av hennes kolleger. Marklund blev i och med VM historisk att som första svenska kvinna någonsin kommentera ett herr-VM i tv. 

Marklund har hyllats av vissa men hon har också fått utstå en hel del negativ kritik. En del av kritiken och hatet har handlat hon som kvinna inte borde kommentera herrfotboll. 

– Jag tycker att Hanna är toppen på alla sätt. Och det är otroligt tråkigt att hon utsätts för det där, säger Nordstrand och reflekterar över sin egen situation. 

– Jag har gått på den linjen att jag försöker stå över allt det där. Och jag tycker helt ärligt inte att det har varit så jobbigt. Det finns däremot många män som har svårt att jobba ihop med kvinnor, se och lyssna på oss i vissa sammanhang. Men det är deras problem. Jag tänker absolut inte lägga det på mig, jag tycker snarare lite synd om dem som ser oss som ett hot eller vad det nu är. 

"Det ska inte avskräcka"

Frida Nordstrand utvecklar sitt resonemang. 

– Jag vet att Hanna är så trygg i sig själv och så prestigelös och hon absolut inte vill få en offerstämpel i det här. Hanna vill inte att folk sa tycka synd om henne. 

– Och det är lite det jag menar, det är viktigt att vi också visar att vi kan stå emot och inte avskräcker tjejer som vill göra det vi gör. 

– Samtidigt är det oerhört viktigt att vi markerat när det går för långt. Som i fallet med Jimmy Durmaz, när åsikter och besvikelse över en match övergår i hat och hot. Då måste vi säga stopp. Hatet får aldrig vinna. Aldrig. Då måste man, så som Jimmy gjorde, använda sin röst för de som utsätts för samma sak men som inte får sin röst hörd.


LÄS MER: Åttondelsfinaler i VM 2018 – alla matcher 

LÄS MER: Slutspelet i VM 2018 – allt du behöver veta