Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Inte lämpligt att de står värd för ett VM"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Adelsohn Liljeroth är kritisk till att fotbolls-VM 2018 ska gå av stapeln i Ryssland.
Foto: Christian Örnberg
IOK-bossen Thomas Bach ser på när Rysslands president Vladimir Putin och Fifa-basen Sepp Blatter omfamnar varandra.
Foto: David Goldman
Putin träffade Blatter och Brasiliens president Dilma Rousseff under VM i Brasilien tidigare i sommar.
Foto: Alexei Nikolsky

Efter flygkraschen i Ukraina vill flera tyska toppolitiker att Ryssland fråntas VM 2018.

Den svenska idrotts– och kulturministern Adelsohn Liljeroth vill inte uttala sig om säkerhetsläget, men tycker att landets kränkningar av de mänskliga rättigheterna räcker som skäl.

– Jag tycker inte att det är lämpligt att Ryssland ska stå värd för ännu ett mästerskap, säger Adelsohn Liljeroth i ett uttalande till SportExpressen.se.

Det är från förbundskansler Angela Merkels parti Kristdemokratiska Unionen som den tyska kritiken mot Ryssland härstammar.

CDU-politikernas skepsis har sin grund i förra veckans nedskjutning av flygplanet Malaysia Airlines MH17 i östra Ukraina. 298 människor miste livet i kraschen, och proryska separatister tog senare på sig dådet. 

– Fifa borde fundera över om Moskva är en lämplig värd när de inte ens kan garantera säkra luftvägar, säger Michael Fuchs, förgrundsfigur för CDU i den tyska förbundsdagen, enligt Reuters.

– Om Vladimir Putin inte hjälper till aktivt med att reda ut vad som hände med plankraschen, så är det otänkbart att ha Fotbolls-VM i Ryssland 2018, säger Peter Beuth, inrikesminister i delstaten Hesse.

"Oacceptabelt"

SportExpressen.se har fört vidare tyskarnas kritik till Sveriges idrotts- och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Hon är också kritisk till att Ryssland får arrangera VM, men av andra skäl.

– Det är svårt för mig som idrottsminister att uttala mig om Rysslands förmåga att garantera säkerheten vid ett stort internationellt evenemang som ett fotbolls-VM. Men i ljuset av de kränkningar mot mänskliga rättigheter som uppdagades i samband med OS i Sotji i år tycker jag inte att det är lämpligt att Ryssland ska stå värd för ännu ett mästerskap. I Ryssland förekommer trakasserier mot oliktänkande som är sanktionerat uppifrån. Det stiftas lagar som begränsar mötesfrihet, yttrandefrihet och pressfrihet. Homofobin och kränkningar av hbt-personers rättigheter är också fullständigt oacceptabelt, säger Adelsohn Liljeroth i ett uttalande till SportExpressen.se.

Ryssland fick massiv kritik från omvärlden inför vinter-OS i Sotji i februari på grund anti-homolagarna som landet instiftade förra sommaren.

"Fifa har ett ansvar"

Även människorättsorganisationen Amnesty tycker att Fifa bör sätta press på Ryssland.

– Vi tar inte ställning till om ett land ska få ett fotbolls-VM eller inte. Det vi tar ställning till är om det förekommer allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter i samband med förberedelser till VM:et eller under mästerskapet. Då anser vi att Fifa har ett ansvar, säger pressekreteraren Elisabeth Löfgren.

– I Ryssland och Sotji såg vi att man grep personer som protesterade mot situationen för mänskliga rättigheter i landet. Det var ingen positiv sak för mänskliga rättigheter att det var ett OS i Ryssland. Det finns en risk för att liknande saker sker under ett fotbolls-VM i samma land.

Fifa uttalar sig

I dag kom även Fifa med ett uttalande efter diskussionerna om att Ryssland ska fråntas VM 2018.

"Historien har hittills visat att bojkottande av sportevenemang eller en policy av isolering eller konfrontation inte är det mest effektiva metoderna att lösa problem", lyder uttalandet från Fifa enligt AP.

Fifa menar snarare att uppmärksamheten ett VM medför kan vara positivt för Ryssland.

"Det kan vara en kraftfull katalysator för en konstruktiv dialog mellan människor och regeringar".


Rättelse: I en tidigare version av texten användes rubriken: "Ministerns krav - ta VM 2018 från Ryssland". Något formellt krav från idrottsministern har dock inte ställts. Expressen.se beklagar misstaget.