Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var det Emma eller Hope som sa det?”

Caroline Seger på lördagens presskonferensFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Hope SoloFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Hope Solo.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Emma Hayes.Foto: ROBIN PARKER FOR THE FA/REX / ROBIN PARKER FOR THE FA/REX REX

Chelseas tränare Emma Hayes argumenterade för att göra målen mindre för kvinnor och fick mothugg av Hope Solo.

Caroline Seger suckar när hon hör om förslaget.

– Var det Emma eller Hope som sa det?

– Att hålla på med små mål, små planer och mindre bollar gör att vi bara går tillbaka i alla dessa frågor som man fått svara på historiskt sett, säger den svenska lagkaptenen.

Kvinnors medellängd är i England lägre än mäns, konstaterar Chelseas tränare Emma Hayes i en kolumn som publicerats av The Times.

Fotbollsmålen borde därför göras mindre för kvinnor, argumenterar hon.

”Vi hör ofta kritik, till och med från de som försvarar damfotbollen, om standarden mellan målstolparna”, skriver Hayes och fortsätter:

”Men har det något att göra med kvaliteten på målvakterna eller handlar det om enkel vetenskap kring storlek och utrymme?”

Hope Solo kritisk

Hope Solo, före detta landslagsspelare för USA och en av de största målvaktsprofilerna någonsin, vill inte att kvinnor ska spela med mindre mål.

”Jag bryr mig inte om kvinnors medellängd. Vi borde inte leta efter medelmåttiga spelare, vi borde leta efter spektakulära idrottare”, skriver Solo på Twitter.

Hon är kritisk till att frågan ens tas upp.

”Om vi hade ett verkligt problem med att kvinnor som vaktade målet så skulle vi kunna prata om det. Det är sexistiskt att anta att kvinnor behöver en kompromiss. Om du tror på att människan är anpassningsbar så borde vi sträva efter att utveckla fantastiska målvakter genom att ge kvinnor bättre coachning och träning”, skriver Solo på Twitter.

Jämför med häcklöpning

Emma Hayes ser däremot inga konstigheter med att ha olika förutsättningar för kvinnor och män.

I sin kolumn i The Times tar hon upp exempel som häcklöpning, där häckarna är olika höga.

Hope Solo håller dock med Emma Hayes om en sak. Målvaktsspelet har historiskt sett varit svagt.

”Men när du tittar på hela bilden så är det inte enbart på grund av längd utan även på grund av fysik, bristande teknik, inkonsekvent coachning och att man helt enkelt inte har haft de bästa idrottarna i mål”, skriver hon på Twitter.

Hope Solo: ”Kan inte be om ursäkt”

Att förminska målen vore, enligt Hope Solo, att även förminska alla de målvakter som kämpat för att bli så bra som möjligt.

”Jag kan inte be om ursäkt för att jag blir känslomässig när jag läser sånt här. Jag offrade blod, svett och tårar under hela min karriär för att försöka uppnå perfektion i mitt yrke”, skriver Solo.

Caroline Seger sågar förslaget

Sveriges lagkapten Caroline Seger har varit inne i sin VM-bubbla och missat debatten. När hon får höra om förslaget med mindre mål suckar hon först och frågar sen om det kommer från Emma Hayes eller Hope Solo.

– Jag har själv fått frågan många gånger och fått fundera på om man ska ha mindre boll eller mindre planer och så vidare, säger Seger och fortsätter:

– Mitt svar är egentligen, kort och gott, nej. Vi har förutsättningar för att spela fotboll och den fotbollen som vi spelar där ute tycker jag definitivt är på frammarsch. Så nej, jag håller inte med Emma Hayes i det.

 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider 

LÄS MER: Här är Sveriges trupp till fotbolls-VM