Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilska mot finalen: ”Det är fruktansvärt respektlöst”

Hör mer från VM i videoklippet ovan.
Alex MorganFoto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
De amerikanska spelarna firarFoto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

USA möter Nederländerna i VM-final – samtidigt som både Copa America och Concacaf avgörs. 

Schemakrocken har väckt kritik mot det internationella fotbollsförbundet. 

– Det är löjligt, säger den amerikanska stjärnan Megan Rapinoe.

Det har sedan ett par månader tillbaka stått klart att den 7 juli blir en riktig långkörare för den internationella fotbollspubliken. VM-finalen avgörs på eftermiddagen svensk tid, och senare under dagen följer även finalerna i Copa America och Concacaf. Dessutom spelas åttondelsfinaler i afrikanska mästerskapen. 

Upplägget har fått kritik för att i onödan rikta bort fokus från damernas VM-final. 

– Det är klart att det inte är optimalt. Det kanske är olika sorters tittare men det är klart att det inte borde vara så, sa den svenska landslagsstjärnan Olivia Schough till Aftonbladet i slutet av maj.

Kritik mot VM-finalen: ”Respektlöst”

Fifa har förklarat schemakrocken som en olycklig miss i en intervju med Sports Illustrated, där situationen kallades en ”katastrof”.

– Det var helt enkelt ett misstag. Det fanns ingen avsikt med det, jag förstår varför vissa fans är besvikna, sa Victor Montagliani, vice president i Fifa och president för Concacaf. 

– Men när misstaget väl hade gjorts var det av flera anledningar väldigt svårt att flytta någon match ens en dag. Vi försökte, men det blev logistiskt blev det ett för stort berg att bestiga. 

Nu har Sports Illustrated återigen riktat kritik mot Fifa, via reportern Grant Wahl.

”Jag tycker det är fruktansvärt respektlöst att både Copa America och Concacaf är schemalagda samma dag som damernas VM-final, och att Fifa lät det hända”, skriver Wahl på Twitter. 

USA:s anfallsstjärna Megan Rapinoe instämmer i kritiken. 

– Det är löjligt och en besvikelse, säger hon enligt AP