Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllningen efter kaoset: ”Hon gör det ödmjukt”

Elin Rubensson: "Det största man kan vara med om"
Alyssa NaeherFoto: DAVE SHOPLAND/BPI/SHUTTERSTOCK / DAVE SHOPLAND/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Hope SoloFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LYON. Det drama som tenderade att omgärda det amerikanska landslaget har avtagit i och med målvaktsbytet för snart tre år sedan.

Christen Press menar att det märks även inom laget att Alyssa Naeher står i stället för Hope Solo.

– Hon har en vilja att göra jobbet på ett ödmjukt sätt, säger hon.

Hope Solo hade spelat varenda minut i de senaste fem stora mästerskapen som USA varit med i. Men efter OS 2016 stängdes hon av och har inte kommit tillbaka. 

I det pågående världsmästerskapet i Frankrike står Alyssa Naeher i det amerikanska landslaget och har bara släppt in två mål på fem matcher hittills. Detta trots att målvaktsposten enligt samstämmiga experter pekades ut som USA:s största frågetecken inför mästerskapet.

– Vi lägger stort värde i att inte släppa in några mål, så jag kan njuta lika mycket av att se en bra defensiv tackling som att se någon av våra offensiva spelare göra mål, säger Naeher dagen innan semifinalen mot England.

– Att försvara sig bra ger energi till ett helt lag, och våra försvarare har gjort det hela den här turneringen. 

Naeher: ”Mitt fokus är på att hjälpa laget”

Att Alyssa Naeher är en helt annan typ av person både på och utanför planen än vad hennes föregångare Hope Solo var under sina år i landslaget har knappast gått någon förbi. Någonting hon får kommentera på pressträffen inför semifinalen.

Hur mycket tänker du på att ligga lågt i medier med tanke på det drama som tenderade att florera kring Hope?

– Jag försöker bara vara mig själv. Mitt fokus och min mentalitet är att hela tiden tänka på hur jag kan hjälpa laget att vinna, hur kan jag vara den bästa medspelaren och målvakten? säger Naeher. 

Press hyllar målvaktens ödmjukhet

Lagkamraten Christen Press får även hon frågan om hur det är att spela i ett landslag där Naeher är förstakeeper i stället för Solo.

– De är två helt olika personer med helt olika personligheter. De har helt olika erfarenheter och olika relationer till de andra spelarna. De är båda självsäkra, men på väldigt olika sätt och de visar det på olika sätt, säger hon.

– De är båda enormt talangfulla men med olika styrkor och med tanke på att det här är Alyssas första stora mästerskap som förstamålvakt har hon visat stort självförtroende och ett lugn.

På vilket sätt visar Alyssa sitt självförtroende? 

– Tyst. Hon visar det genom sin vilja att göra jobbet på ett ödmjukt sätt. Hon stannar på träningen för att träna extra medan förstamålvakten i vanliga fall hade gått direkt och hon älskar att träna. 

– Hon är den målvakten jag vet som springer mest. Hon tränar hela tiden och laget ser det, man ser hur hon ger allt och det gör att alla har ett stort förtroende för henne.