Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hoppas de har lärt sig sin Zlatan-läxa

Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

VM är över.

Men berättelsen om det här svenska landslaget har bara börjat.

Med sin insats i Ryssland har blågult väckt respekt runtom i världen, stärkt sitt varumärke och skapat en stark grund för framtiden.

Tårarna har torkat, spelare, fans och journalister rest hem. Drömmen är över – för den här gången.

För om det är något vi tar med oss från Ryssland, förutom minnena och känslan av de svindlande sommarveckor som Sveriges landslag givit oss är det just detta: vi har något på gång som redan burit långt och som kan bära ännu längre.

 

LÄS MER: Getingar till spelarna - han är ende svensk som får högsta betyg 

 

Efter slutsignal i de tidigare matcherna har gratulationer strömmat in till mig från kolleger och vänner i olika länder. Nu kom vänliga beklaganden. Det gemensamma för alla sms och whatsapp-meddelanden jag fick var tonen, respekten för det Sverige gjort.

”VM:s stora överraskning. Ni kan vara stolta”, skrev en av de ledande personerna i den italienska landslagsledningen till mig.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Från italienska, franska och brittiska kolleger hördes samma sak; Sverige har imponerat med sin lagmoral, sin konsekventa linje och sin glödande vilja. Den bilden stannar kvar, inte bara i svenska hjärtan utan också hos motståndarna och i hela fotbollsvärlden.

Visst hörs också kritik om tråkfotboll. Men cirkusshower vinner inga matcher. Fråga de sköna sydamerikanska lirarna som fick åka hem, allihop: Argentina, Brasilien, Uruguay, Colombia...

Och det ena behöver inte utesluta det andra, det är variationen som gör att vi aldrig tröttnar på världens största sport.

Framför allt påminde Sverige en blasé fotbollsvärld om att det inte behöver vara så tillkrånglat: en klar spelidé och ett verkligt lag. En för alla, alla för en.

 

LÄS MER: Slutspelet i VM 2018 – allt du behöver veta

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tiderl

 

Visst syntes även våra brister under VM, inte minst i uttåget mot England. Att alla i laget kan göra mål och avgöra är bra. Att våra anfallare gör för lite mål är inte bra. För att nå hela vägen i mästerskap behövs åtminstone en verklig målgörare med spjutspetskompetens. Det finns mycket att bygga vidare på och förbättra för Janne Andersson, men grunden är god, den här gången.

När jag åkte hem från EM i Frankrike för två år sen var det efter ha sett ett svenskt landslag i spillror förlora mot Italien i Toulouse. Utslaget, nerslaget, splittrat i grupperingar och med sin störste stjärna på väg bort – på ont och på gott. Många var vi som frågade oss i krönikor och analyser om svensk fotboll då var på väg in i en mörk period, utanför mästerskap, utan stora rubriker, utan fixstjärnan Zlatan Ibrahimovic eller om chansen fanns till en nystart. Nu vet vi svaret.

 

När landslaget samlas igen i september är läget ett helt annat än för två år sen då Janne Andersson var ny och hade allt att bevisa och fick svara på kritik för att han tyckte att det vore bra om spelarna sjöng med i nationalsången.

 

LÄS MER: Två svenskar med i ”sämsta elvan” efter uttåget 

 

Minnen från denna VM-sommar, stoltheten och glädjen över det man uträttat, ger självförtroende och ryggrad. Blågults varumärket är stärkt, man har återerövrat respekt i många läger och länder och dessutom stärkt förbundskassan med alla VM-miljoner. 

En läxa jag hoppas att förbundet lärt sig efter åren med Zlatan och efter detta mästerskap är också att gruppen alltid är störst, det går inte att grovt särbehandla en spelare utan att lagandan tar skada.

Nu gäller det för förbundet att vårda det man har och samtidigt vaska fram de nya guldkornen men aldrig låta dem glänsa mer än laget, bara förgylla det.