Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hope Solo: ”Jag har inte gått i pension”

Foto: MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK / MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

För snart tre år sedan blev Hope Solo avstängd av det amerikanska fotbollsförbundet efter nedsättande kommentarer om Sverige.

Sedan dess har hon inte spelat fotboll.

Vad hände med världens bästa målvakt?

Lisa Dahlkvist står redo för att slå den sista och avgörande straffen i OS-kvartsfinalen 2016. Hope Solo behöver helt plötsligt byta handskar. Den amerikanska målvakten står och krånglar en stund medan Dahlkvist bara skrattar. 

Ett klassiskt psykningsförsök som inte riktigt gick hem.

Solo i målet, Dahlkvist vid straffpunkten. Mål, Sverige till semifinal, USA utslaget. 

Det var den sista fotbollsmatchen som världens då bästa målvakt spelade.

– Sex månaders avstängning, ingen lön och ett upphävt kontrakt med omedelbar verkan. Sjutton jävla år och nu är det över, säger målvakten med gråten i halsen i dokumentären ”Keeping score”.

Vad var det egentligen som hände? Och varför åker USA till Frankrike utan den målvakt som hjälpte dem till världsmästartiteln i Kanada för fyra år sedan?

Kandiderade till president

Hon har vunnit VM, OS och spelat varenda minut för USA i de fem senaste stora mästerskapen de deltagit i. Men 2016 var långt ifrån första gången som Hope Solo agerade kontroversiellt och blev avstängd från det amerikanska landslaget. 

Tidigare har hon bland annat öppet kritiserat sin målvaktskollega Briana Scurry, åtalats för misshandel och suttit i passagerarsätet när hennes man kört rattfull.

Men den här gången blev det på något sätt definitivt eftersom hon även tog en paus från klubblaget i samma veva. Efter den sex månader långa avstängningen opererade Solo en axel och försvann. I alla fall från fotbollsplanen. 

Hon kom aldrig tillbaka vare sig på klubbnivå eller i landslaget, men 2017 kandiderade hon till president för det amerikanska fotbollförbundet där hon gick ut hårt i sin kamp för jämställdhet. 

– Under 2015, som världens bästa målvakt, spelade jag 23 matcher, vann VM och Golden Glove. Trots det tjänade jag 40 000 dollar mindre än Tim Howard, som spelade åtta matcher och misslyckades i VM, sa Solo i sitt tal inför valet.

Men hon förlorade ändå stort mot sin motkandidat Carlos Cordiero som suttit som vice president i tio år utan att överhuvudtaget försöka lyfta jämställdhetsfrågan. 

Solo: ”Vill spela VM 2019”

Parallellt med att Hope Solo har fortsatt utnyttja sin röst i kampen för jämställdhet inom idrotten berättade hon i en intervju med The Washington Post i augusti 2017 att målet fortfarande var att komma tillbaka till landslaget.

– Låt oss vara ärliga, en målvakt kan spela länge och jag känner att jag har många år kvar. Jag har inte gått i pension och tänker inte göra det heller, säger hon. 

– Jag är bättre nu än vad jag har varit de senaste tio åren. Jag har alltid velat spela VM 2019 och känner att jag är i mitt livs form, fortsätter hon.  

– Om landslaget välkomnar mig tillbaka står jag i mål och vinner ännu en VM-pokal, men det är högst otroligt att de skulle be mig om det. 

Legendaren orolig över målvaktssituationen

Mycket riktigt. När Jill Ellis presenterade sin trupp för VM i Frankrike fanns precis som väntat inte Hope Solo, som spelat varenda minut i USA:s fem senaste stora mästerskap, med i diskussionen ens. 

– Det var inte bara en kommentar, utan en hel rad incidenter som ledde till beslutet om avstängningen eftersom hon fört ett dåligt ljus över vår verksamhet, sade Ellis i november 2016 och har sedan dess inte tagit ut Hope Solo en enda gång.

Den före detta målvakten Briana Scurry, som själv varit måltavla för Solos utspel tidigare kritiserar uttagningen när USA åker till ett världsmästerskap utan en enda målvakt med ordentlig rutin och erfarenhet från ett stort mästerskap. 

– Det är ett frågetecken, jag är bara ärlig, säger Scurry enligt The Inquirer och fortsätter:  

– De som inte inser det kanske inte förstår hur mästerskap vinns. Vid någon punkt har målvakten burit hela ansvaret på sina axlar, det gäller alla lag som någonsin vunnit ett mästerskap. Så frågan är, kan de här målvakterna göra det?

Hon valde sedan att besvara sin egen fråga.

– Jag tror att de kan det, men det är det vi inte vet än. Tidigare har den absolut främsta styrkan i USA:s landslag varit målvaktsposten, just nu är den det största frågetecknet. 

Någonting som Scurry inte gjorde var att prata specifikt om Hope Solo och situationen som den kontroversiella och på många håll bespottade målvaktens relation till förbundet befinner sig i.

Det har dock Sveriges målvakt Hedvig Lindahl gjort.

– Folk är så jävla snabba på att döma folk. Och mer än så, folk är snabba med att hata utan att tänka på att det är en människa bakom, säger hon till SportExpressen och fortsätter: 

– Jag har själv varit utsatt för det där hatet och därför hörde jag av mig till Hope när det var som värst för henne. För mig är hon fortfarande en av världens bästa målvakter som jag har inspirerats mycket av.

Hedvig Lindahl och Hope Solo. Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Kommer att jobba i tv

I en av få färska intervjuer framgår det att Hope Solo, nu 37, kommer att spela en central roll i sommarens VM då hon kliver in som tv-expert för brittiska BBC. Samtidigt berättar hon om sin framtid som fotbollsspelare.

– Alla vet svaret på den frågan, jag kommer inte spela igen. Men jag har inte gått i pension, jag fick sparken, säger hon enligt The Inquirer och fortsätter:  

– Jag hoppas att förbundet en dag kommer ge mig den respekten som alla andra spelare har fått och ge mig en avskedsmatch. Förhoppningsvis får jag formellt gå i pension en dag och säga hejdå till alla fantastiska fans.

 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider 

LÄS MER: Här är Sveriges trupp till fotbolls-VM