Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hasse Backe lämnar TV4 för konkurrenten

Hasse Backe, längst till höger, i VM-studion med Olof Lundh och Anna Brolin.Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån

Hasse Backe lämnar TV4 till förmån för SBS Discovery.

Det bekräftar nu SBS i ett pressmeddelande.

– Just landskamperna fick mig att tända till lite extra, säger han till SportExpressen.se.

FAKTA

DE HÄR BLIR BACKES KOLLEGOR PÅ SBS

Karin Frick

Blev efter sju år på TV4, där hon bland annat lett kanalens handbolls och friidrottssändningar, värvad för att bli SBS stora nya sportankare.

Niklas Jarelind

Har bland annat kommenterat Serie A och landslagsfotboll under VM 2010 och EM 2012. Ska kommentera Sveriges matcher i VM- och EM-kvalen de kommande fyra åren.

Anders Svensson

Meste landslagsmannen meddelade i slutet av förra året att 148 landskamper i blågult fick räcka. Nu blir han expert när samma landslag spelar.

Nora Henriksson

Har tidigare arbetat på bland annat Sydsvenskan, Radiosporten, TV4, C More och Expressen. Ska agera flygande reporter under Sveriges matcher.

Karin Frick och Niklas Jarelind har redan gjort flytten från TV4 till SBS Discovery, koncernen som bland annat rymmer Kanal 5 och Kanal 9.

Och för knappt en månad sedan rapporterade SPORT-Expressen att Hasse Backe var på väg att följa Frick och Jarelinds exempel.

– Vi får väl se, vi håller på och förhandlar och diskuterar framtiden, sa TV4:s sportchef Fredrik Olofsson då.

Nu har SBS skickat ut en officiell kommuniké där man bekräftar den tunga värvningen.

"Det som passar bäst"

Sedan ett år tillbaka sitter SBS på de svenska sändningsrättigheterna för samtliga 546 europeiska kvalmatcher inför herrarnas fotbolls-EM 2016 och fotbolls-VM 2018.

Och det var just de rättigheterna som lockade över den meriterande tränaren. Framför allt menar Backe att det faktum att kvalmatcherna är utspridda över flera veckodagar, "Week of football", var något som kändes spännande.

– När jag funderade själv så tror jag att det är det som passar bäst - att vara runt landskamper. "Week of football" känns jäkligt spännande, säger han till SportExpressen.se.

 

"Betyder en hel del"

På SBS återförenas Backe med sportchefen Emir Osmanbegovic - ett faktum som även det var avgörande:

– Jag känner honom väl, så det är klart att det betyder ju en hel del när man vet vem det är som basar över en, förklarar han.

Backe är även fortsatt tänkt att agera studioexpert under sändningarna.

Men det var långt i från ett enkelt beslut. 62-åringen undertrycker att han trivts väldigt bra.

– Det är lite jobbigt, det måste jag säga. Det har varit för jäkla bra. Jäkligt bra människor att jobba med hela tiden och jag har jobbat i olika omgångar där.

"Jävligt ovanligt"

Fyran har fått mycket beröm för sina sändningar från Brasilien - och Backe menar att hemligheten till framgången lades långt tidigare.

– Grunden för vår del vad det gäller studion är dels att vi körde ihop i "Sportcentralen" på lördagar, just för att förbereda oss och arbeta inför VM.

Hur var det att jobba så tätt ihop under så lång tid?

– Det kräver en del, det är ingen tvekan om det. Men våren med "Sportcentralen" var avgörande. Vi har lärt känna varandra väldigt bra. Man vet precis när man behöver dra sig undan - för det är lång tid tätt inpå varandra. Vi hade inte ett enda problem under fem veckor, vilket är jävligt ovanligt.

Bäst relation har Backe fått till Olof Lundh:

– Vi har blivit ganska så tajta och blivit bra vänner. Han och jag käkade nästan konstant tillsammans och man kommer väldigt tätt inpå. Så det är alltid lite jobbigt det här, det måste jag säga.