Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Har inga bollar – men vet hur man använder dem”

Dzsenifer Marozsan, Alexandra Popp och Melanie Leupolz Foto: Skärmdump från videon
Dzsenifer Marozsan. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Tyskland är en av favoriterna till att vinna VM-guld i sommar – men de flesta i befolkningen kan knappt nämna en enda spelare.

Nu har fotbollshjältarna krävt bättring med en kaxig reklamfilm. 

Det tyska damlandslaget i fotboll är en av idrottens mest framgångsrika landslag överhuvudtaget. Sedan starten 1982 har de vunnit två VM-guld, åtta EM-guld och ett OS-guld. Ändå är spelarna inte alls lika uppmärksammade och erkända som sina motsvarigheter i männens landslag.

Detta har fått utgöra tema i en reklamfilm som landslaget har spelat in inför sommarens VM-slutspel, där Tyskland sin vana trogen tillhör favoriterna.

I klippet radar spelarna Dzsenifer Marozsán, Alexandra Popp och Melanie Leupolz upp sig och utmanar de tyska tittarna: vet du vad vi heter?

– Trodde inte det. Vi spelar för ett land som inte ens vet vad vi heter. Men vi har vunnit EM tre gånger, eller hur? Fel. Åtta gånger. Och när vi vann får första pokal fick vi en teservis, säger speakerrösten i klippet. 

Tysklands VM-video hyllas

1955 valde det tyska fotbollsförbundet att förbjuda damlag med förklaringen att fotbollen ”går stick i stäv med den kvinnliga naturen”. Man var också betydligt långsammare med att starta en kvinnligt a-landslag än flera andra europeiska länder.

Den bakgrunden kan man ana i den nya reklamfilmens feministiska anslag. 

– Ända sedan vi drog i gång har vi inte bara kämpat mot våra motståndare. Vi har kämpat mot fördomar. ”Kvinnor ska bara föda barn. De hör hemma i tvättstugan. Det här är som att kolla på amatörfotboll i slowmotion.” Men vet ni vad? Vi har inga bollar. Men vi vet hur man använder dem, säger speakerrösten i klippet. 

Videon har också fått gott om spridning – och ryggdunkningar – på de sociala medierna.

https://twitter.com/AnnOdong/status/1128401960862797824https://twitter.com/stilgherrian/status/1128424457750568961https://twitter.com/dw_sports/status/1128306663226843137

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider