Lundh hånas av egna vännerna: ”Inte sant”

Sverige möter Kanada på måndagskvällen.
Olof Lundh.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Olof Lundh tillsammans med Frida Nordstrand.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

PARIS. Om Sverige förlorar åttondelsfinalen mot Kanada är Olof Lundh tydlig med vad han tycker. 

– Det skulle vara ett fiasko, säger TV4-profilen som också berättar om varför han hånas av vänner för att han bevakar damfotboll och sin syn på förbundets sneda VM-budget. 

Förra sommaren var han på plats i Ryssland och bevakade herrarnas fotbolls-VM. Nu är det Frankrike och damernas VM som gäller för TV4:s fotbollsreporter Olof Lundh, 52. 

– Jag upplever att media har lika stor bevakning nu som under herr-VM i Ryssland förra sommaren. Det är åtminstone min magkänsla, säger Lundh som inte tycker att det är någon större skillnad att jobba med de olika mästerskapen. 

– Jag har alltid gillat att bevaka damlandslaget, sedan har jag inte lagt jättemycket tid på att bevaka allsvenskan för damer om jag jämför med allsvenskan för herrar.

Han menar dock att det finns de som reagerar på att han jobbar med båda landslagen.

– Jag kan få höra från goda vänner att ”du är så jävla PK”, ”du gör det bara för att det är ditt jobb”. Men det är inte sant, jag gör det för att jag tycker det är kul. Jag brukar ta jämförelsen med att jag tycker det är roligt att se Champions League för herrar men jag gillar att se Landskrona Bois i division ett södra också. Det är olika saker, men ändå intressant. Precis som med damlandslaget. 

Olof Lundh säger att han försöker, och tror, att han jobbar på samma sätt under ett dammästerskap som under ett herrmästerskap. 

Men att det finns vissa problem. 

– Fotbolls-VM för damer har blivit mycket politik. De flesta människor är för jämställdhet, och tycker att det ska vara rätt och rimligt. Men ibland tappar man proportionerna. 

– Ta det här med statyerna av de svenska landslagsspelarna. Där tror en del tror att det är förbundet som har betalt dem. När det i själva verket är ett läskeföretag som har gjort det och sedan ska placera dem utanför sitt huvudkontor i Stockholm. 

– Men jag förstår också att det är svårt att ifrågasätta det, just för att det är en jämställdhetsgrej. Precis som man hellre lyfter fram de höga tittarsiffrorna i stället för att prata om det faktiskt ganska låga publiksiffrorna under VM. 

”Får inte glömma bort det”

Lundh menar att han försöker att ha ett kritiskt och granskande tänkande i den framgångsvåg som damfotbollen haft den senaste tiden. 

– I samband med publikrekordet på Friends arena var det i princip ingen media som skrev att förbundet satt mycket lägre biljettpriser. Eller att det i vissa fall har varit fribiljetter i samband med publikrekorden runtom i Europa. Det är ingen som är intresserad av att rapportera de grejerna för man vill bara lyfta fram de stora publiksiffrorna. 

– Jag säger inte att man inte ska lyfta det, för det är en fantastisk rörelse och att det händer något är otroligt roligt, men man får inte glömma bort att titta på vad som ligger bakom det. Och det kan jag tycka att man gör ibland.

Olof Lundh tillsammans med Frida Nordstrand under pågående VM i Frankrike.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Knappast välgörenhet”

Inför sommarens VM i Frankrike fördubblade Fifa prispengarna, något som Olof Lundh tycker är positivt men att utvecklingen går alldeles för långsamt och att satsningarna är för små. 

– Om Fifa hade investerat i ännu mer prispengar hade förbunden kunnat plöja ner det i sin verksamhet. Och om landslaget för damer hade kunnat bära sig ekonomiskt hade det varit lättare för förbunden att satsa mer. Marknaden skulle växa och Fifa skulle kunna ta mer betalt för tv-rättigheter och sponsring.  

Att det skulle gå menar Olof Lundh är storklubbar som Manchester United, Juventus och Barcelona som satsat på damlag ett bevis på. 

– De gör det knappast för välgörenhet, utanför att de har insett att det finns en marknad för det. 

”Då är det ett fiasko”

I kväll spelar Sverige åttondelsfinal mot Kanada i Paris, en match som Lundh menar är viktig för svensk del på flera sätt. 

– Landslaget är den viktigaste symbolbäraren för svensk damfotboll och skulle behöva en framgång i en tid när det händer så mycket. Det här är kanske den viktigaste matchen de någonsin har spelat sett till att få resurser till sig snabbare. 

Hur tror du att det går för Sverige?

– Jag är väldigt osäker. Sverige har svårt att göra mål och det tror jag är ett hot mot ett försvarsstarkt lag som Kanada. Jag skulle säga att det är 60/40 till Kanadas fördel.

Om Sverige skulle förlora åttondelsfinalen är Olof Lundh tydlig med vad han tycker. 

– Då är det ett fiasko. Att Sverige ska ta sig till en kvartsfinal, det kravet måste vi ha sett till vilken lätt grupp man har haft. 

Däremot är Lundh kritisk till Svenska fotbollförbundets budget för VM. 

– Man har inte bara budgeterat för en semifinalplats utan faktiskt 18,5 miljoner vilket är ett VM-brons. Det är inte rimligt. Jag tror att det är en rest från förr, att man hade det inskrivit att man ska gå för medalj i mästerskap, och det var rimligt tidigare, men det är det inte nu. 

– Så skulle man aldrig budgetera kring herrarna. 

– Kanske är man inte uppdaterad på hur fotbollsvärlden har förändrats, även om man borde vara det. 


LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider  

LÄS MER: Här är Sveriges trupp till fotbolls-VM