Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilden gjorde honom till landets mest avskydda

Vladimir Stojkovic. Foto: NENAD NEGOVANOVIC / BPA/MB MEDIA / BPA/MB MEDIA BILDBYRÅN
Här i kamp mot Portugals Eder. Foto: KOCA SULEJMANOVIC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han gjorde den förbjudna flytten som gjorde honom till Serbiens mest hatade fotbollsspelare. 

Flytten från Röda Stjärnan till Partizan Belgrad ledde bland annat till att fans attackerade det serbiska landslagets spelarbuss för att få tag på målvakten Vladimir Stojkovic. 

– Mina lagkamrater räddade mig, säger Stojkovic till The Guardian. 

Den i dag 34-åriga målvakten tillhörde serbiska Röda Stjärnans ungdomslag och fick - efter en kort period i Zemun - en startplats till säsongen 2005/06. 

Den säsongen blev en enorm framgångssaga för Röda Stjärnan och Stojkovic. Röda Stjärnan vann dubbeln (liga och cup) och Stojkovic räddade berömt en straff från Antonio Cassano när de slog Roma i europaspelet. 

Som ungdomsspelare hade Stojkovic dessutom i en intervju berättat om sina känslor gentemot Röda Stjärnans rivaler Partizan Belgrad. 

– Jag skulle inte gå till Partizan för alla pengar i världen. När du hatar något är det så enkelt. Mitt blod är rött och vitt. 

Detta i samband med hans fantastiska säsong gjorde honom till en fanfavorit. 

 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

 

Blev dödshotad efter flytten

Efter säsongen 2006 försvann Stojkovic utomlands. Först till Nantes och därefter Sporting Clube de Portugal. Men det gick inte särskilt bra för honom utanför Serbien. Så säsongen 2010/11 lånades Stojkovic ut till Partizan Belgrad. 

Bara två månades tidigare har Stojkovic valts in som hedersmedlen i Röda Stjärnan och beslutet att gå till Partizan möttes av enorm ilska, bland annat utsattes Stojkovic och hans familj för dödshot. 

Trots det stora hatet mot honom valde Stojkovic att stå i derbyt mot Röda Stjärnan. Partizan vann med 1-0 och efteråt gick Stojkovic fram till Partizanfansen med en tröja med texten: "förlåt mig för mitt smutsiga förflutna". 

Stojkovic med tröjan efter derbyt med Röda Stjärnan. Foto: Twitter.

 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

 

Fansen attackerade spelarbussen

Det togs inte emot väl i Serbien. Mer kritik riktades mot Stojkovic och inför en EM-kvalmatch 2010 attackerades den serbiska landslagsbussen av ursinniga fans som ville komma åt och skada Stojkovic. 

– De skakade bussen från sida till sida. De lyckades slå in dörren. Det var massor av rök och de sökte efter mig med bengaler i handen. Men tack och lov räddades jag av mina lagkamrater Dejan Stankovic och Nikola Zigic. Fansen respekterar dem eftersom de är legendarer i Röda Stjärnan. De (fansen) var bara millimeter i från att få tag på mig. 

I dag har ilskan mot Stojkovic svalnat och han kan inte längre kallas för landets mest hatade fotbollsspelare. Tvärtom har Stojkovic visat att gammal är äldst och han kommer till VM full av självförtroende efter att ha valts till Serbiens bästa spelare säsongen 2017. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det?