Granqvist om dramat: "Det var skarpt läge"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
TV4-kommentatorn Lasse Granqvist hamnade mitt i kravallerna i Fortaleza, Brasilien.
Foto: Lennart Månsson
Precis som kollegan, expertkommentatorn, Jens Fjellström.
Foto: Ulf Ryd
Det var stökigt i Fortaleza under tisdagen.
Foto: Fernando Llano
Foto: Andre Penner
Poliser och demostranter drabbade samman innan, under och efter Brasilien-Mexiko.
Foto: Andre Penner
Foto: Andre Penner
Foto: Andre Penner
1 / 8

På väg till mötet mellan Brasilien och Mexiko hamnade TV4-duon Lasse Granqvist och Jens Fjellström mitt i en konfrontation mellan polis och demonstranter.

Knallskott flög mot TV4-profilerna, som fick hjälp av polis att lämna området.

– Det var den mest otäcka situationen jag har upplevt under mina 25-26 år i tjänst, säger Granqvist till SportExpressen.se.

Tusentals demonstranter protesterar mot missförhållanden i Brasilien under VM-slutspelet.

Arrangören har skärpt säkerheten genom att stationera polis och militär utanför arenorna, vilket också har gjort framkomligheten svårare.

När TV4:s rutinerade kommentatorsduo Lasse Granqvist och Jens Fjellström reste till Fortaleza under tisdagen för att referera Brasiliens möte med Mexiko hamnade de mitt i en konfrontation.

"De stoppade oss"

Duon var redan försenad med sitt flygplan och reste med en taxichaufför som tog en genväg förbi folkmassorna. Ett par kilometer från arenan blev bilen stoppad av demonstranter.

– Vi kunde inte komma fram längre, så vi klev ur bilen. Folk sa åt oss att se upp med vart vi gick, för det verkade farligt. De rekommenderade oss att inte att gå där, säger Granqvist till SportExpressen.se.

Trots varningen tog sig Granqvist och Fjellström fram mellan smågator i Fortaleza tills de nådde ett gatuhörn.

– Då kom vi inte längre. Till vänster stod det maskerade demonstranter och till höger militärpolisen med sköldar. Och där stod vi precis mitt emellan i tumultet. Jag sa till Jens att "nu är det skarpt läge – vad gör vi?", berättar Granqvist.

"En hel jävla armé"

De två beslutade att gå mot polisens håll.

–  Precis när vi kom fram till första polisen så började demonstranterna kasta knallskott åt vårt håll, säger Granqvist.

Vad tänkte du då?

– Jag hann tänka "vad i helvete". Det var obehagligt. Redan när vi kom fram till det där gatuhörnet var det en märklig känsla. Det var fullt med maskerade människor längs med vägen. Och på andra sidan stod en hel jävla armé med kravallutrustning. Det var så förbannat nära.

"Hjälp av polisen"

Hur var stämningen?

– De gafflade med varandra och kastade knallskott. Det var precis som det låter när de kastar knallskott på våra arenor i Sverige.

Granqvist och Fjellström släpptes förbi polisavspärrningen tack vare sina ackrediteringar och kunde fortsätta mot arenan.

– Vi fick god hjälp av polisen. Vi kände inte att demonstranterna kastade knallskotten mot oss, eller hotade oss, men vi hamnade mitt i det. Det var otäckt, säger Granqvist.