Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Går det att hämta sig från det här?

Svenska spelarna deppar efter slutsignalenFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

SOTJI. Om det skulle komma 10 000 tyska anfall? 

Jag tror faktiskt att det kom 100 000 till slut, sedan andades vi ut – och fick en tysk näve i solarplexus.

Går det att hämta sig från det här?

En del av mig hoppas att tv-bilderna är censurerade, för det gör fysiskt ont att titta mot planen just nu. En svensk VM-dröm ligger i mörkblå spillror, en förtvivlad landslagsledning knuffar på Jogi Löw och försöker samla ihop den.

Ska vi vara ärliga direkt? 

Det var så klart inte helt rättvist, det var inte vad Sverige förtjänade, inte efter en historiskt bra halvlek med vad som nu kan bli historiskt kostsamma missar. Men det var verkligen inte vad Tyskland förtjänade heller, och det hade ju känts bättre om någon vann den här matchen i stället för förlorade den.

Vi fick fyrtiofem minuters taktisk Andersson-utmanövrering av världsmästarna och deras världsmästartränare, vi fick en snudd på perfekt övergång till det här landslagets patenterade bragd-mode, Tyskland stolpträffen som 82 miljoner skulle drömma mardrömmar om, men inte fick vi väl precis se förlustmålet skruvas in där borta?

Jag vet inte om det här är platsen eller tillfället, förmodligen inte, men någonstans bakom den avgrundsdjupa besvikelsen över att inte lämna Sotji med slutspelsplatsen praktiskt taget incheckad, där finns en landslagsinsats som borde ekat ganska länge men faller i glömska nu, en typisk kväll för det här landslaget, ett lag att vara hemskt stolt över, men jag vet som sagt inte, kanske kan man bara trotsa sportens tyngdlagar så många gånger innan de tar tillbaka makten.

Om vi bara hade haft ett videodomarsystem...

Den svenska startplanen? Avspark, diagonalboll, hem. Klara, färdiga, organisera er. Mittfält och backlinje tre meter från varandra, ett landslag som satte sig djupare än Jogi Löws pekfinger i en näsborre. Mexiko lämnade tre spelare på mittlinjen när Tyskland hade hörna. Sverige en utanför eget straffområde.

Var det så vi skulle göra det här? 90 minuter backs-to-the-wall? Italien 2.0?

Det var lätt att tro det, men så kom Tysklands första misstag efter ungefär tio minuter. Marcus Berg träddes igenom till ett friläge och tacklades slarvigt av Boateng i skottögonblicket – men ingen signal. 

Om vi bara hade haft ett videodomarsystem som kunde avgöra den sortens situationer efteråt.

Vad vi fick i stället? Nerv. Tyska nerver, tysk osäkerhet, den där helt avgörande insikten om att Sverige var bra nog att straffa den vitklädda backlinjen – och det förändrade allt.

Skiftet hade en huvudperson: Ola Toivonen. Först klackade bort Sebastian Rudys näsa och tvingade Tyskland till ett byte. In kom Ilkay Gündogan, som rakt av hade ratats som Khedira-ersättare. Tyskland hamnade fel på alla sätt som går och Toni Kroos började förtvivlat irra efter ytor och alternativ. Till slut hittade han ett, trodde han, men när han tittade upp stod Marcus Berg och tackade för bollinnehavet. Viktor Claesson tog emot, höll i och prickpassade till Toivonen – och därifrån är det egentligen bara vulgärt snyggt och en dimma av surrealism.

Sveriges halvlek annars? Ganska jätteformidabel. 

Viktor Claesson? Superjobbig. Han vet att han skulle skjutit 2-0 (han ropade ”jag vet!” flera gånger när han hade fått höra att skottfinten inte var en jättebra idé). Sebastian Larsson? Jag undrar om han inte gav Kroos en kram i halvtid, det var nästan orättvist. Marcus Berg var tre centimeter från att nicka in ett inlägg. 

Nu ska vi se vad vi har om vi räknar ihop allt. Är det fyra? Ja. Sverige kunde ha gjort fyra mål i halvtid. Fyra!

Och det fanns mer. Albin Ekdal: På dunderhonung, han forcerade bort tyska världsspelare och räknade ut spelvägar tre gånger snabbare än Kroos. Victor Nilsson Lindelöf (framför allt) och Andreas Granqvist såg ut som Mats Hummels och Jerome Boateng – som blev så desperat att han började spela mittback, ytterback och i en egen fri roll samtidigt, och då hade vi inte ens kommit till halvtid.

Ett knytnävsslag i magen

Tyskland agerade, in kom Mario Gomez eftersom Timo Werner hade försvunnit någonstans i gräsmattan och inte ens kunde hittas i halvtid. Jogi Löw gick över till 3-5-2, och bad till högre makter om att få se ett annat landslag än det som harvat sig igenom 135 minuter VM.

Någon hörde honom. 

Bollen sökte sig som guidad av ett osynligt kraftfält via kroppsdelar och studsar till Marco Reus knä – och plötsligt swishade de där målchanserna förbi framför ögonen i ett annat ljus.

Sverige gjorde sitt för att byta riktning igen. Albin Ekdal vrålkapade Thomas Müller och fick sig en snyting. Mikael Lustig markerade mot en lättretad Reus. Marcus Berg och Antonio Rüdiger blev ovänner. Armbågar, käftar – och sedan den oundvikliga manglingen.

Med Gomez i straffområdet och en totalt övergiven planhalva lämnade Tyskland ingenting hemma. Ett sexmanna-anfall ställde sig längs Sveriges backlinje, bollar matades mot kanterna och in mot Robin Olsen. Janne Anderssons landslag packade ihop för dagen och tog plats framför eget mål, och det har man ju gjort förut.

Bragd-mode på och andas in: Trötta ben, stressade tyskar, gula vågor av segervittring på läktarna, stolpe, räddning, utanför, över, hur nära var det?

Är det slut? Vad är det där? Varför måste Jimmy Durmaz...pang! Ett knytnävsslag i magen.

Vart tar vi vägen med det här?

Hur ser en övermäktig utmaning ut för det här landslaget? Finns den?

Det var frågan jag filade på när sekunderna tickade ned. Jag vet inte, men kanske var det här en marginal för mycket. Jag vet bara att ingen går säker mot det här landslaget, och jag har en känsla av att Sverige och allt vad det är och inte är just nu skulle må ganska bra av en gemensam historia att berätta om.

Det hade varit helt perfekt att skriva nästa kapitel mot Mexiko, kanske med ett kryss, men nu färdas vi vidare genom den ryska sommaren med en annan fråga på hjärnan: Går det att hämta sig från det här?

 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider