Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Full fart framåt - och mycket blågul glädje

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Minns ni? Vidare med ett nödrop som grupptrea, tvärnit i åttondelsfinalen mot Tyskland (1–4) – och ingen seger i någon av de fyra matcherna. 

Nej, Sveriges VM 2015 skapade ingen direkt trängsel i svenska fontäner. Det var synnerligen sansat hemma i tv-sofforna den sommaren.


PREMIUM-PRENUMERANT? Läs VM-bilagan som e-tidning här! 

Nu har det gått fyra år och världens fotbollsblickar vänds mot Frankrike. Profiler som Lisa Dahlkvist och Lotta Schelin har gjort sitt i landslaget – Pia Sundhages gitarr likaså – men Kosovare Asllani är kvar och brinner extra mycket för att lyckas i Blågult. Vi vet varför, snart gör ni det också.

VM-historiens mesta målskytt genom alla tider är också kvar, precis som om tiden stått stilla: Marta Vieira da Silva. Vi har träffat den 33-åriga svenskbrasilianskan – en ikon med dubbla medborgarskap – i sin vardagliga miljö i Florida och Orlando och pratat VM. Hon ställer höga krav på sin omgivning i landslaget, kommer ni märka.

* * *

Förutom de längre intervjuerna finns intressanta spelarporträtt, listor, ranking, stora svärmar med fredliga getingar, fakta och statistik – plus alla tv-tider, naturligtvis. Och så tar vi er med på en nostalgitripp genom de sju världsmästerskapen med tillbakablickar som väcker ljuva minnen. 

Men nu ska ny historia skrivas. Som extra krydda finns OS-platser till Tokyo nästa år att spela om, så gärna ”Full fart framåt!” som det brukar ropas från läktarna. Och varför inte några doser blågul glädje också när vi ändå går in i VM-bubblan...? Passion är ju halva nöjet.

Skön fotbollssommar!