Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hånfulla ord från fotbollstopparna

Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, Svensk Elitfotboll.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Isaac Kiese Thelin.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jimmy Durmaz.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Två chefer i Svensk Elitfotboll reagerade på Facebook efter Blågults förlust mot Tyskland.

Carl-Henric Stjerna, varumärkeschef: "Kan vi vara överens om att Jimmy Durmaz precis gjorde sin sista landskamp?"

Mats Enquist, generalsekreterare: "Bara om det gäller Kiese Thelin med..."

– Det var jätteidiotiskt gjort av mig och det var därför jag tog bort kommentaren direkt. Det var handlingen jag kritiserade, inte personen, säger Stjerna.

Sverige föll mot Tyskland efter ett jättedrama i slutminuterna.

Efter den blytunga förlusten ventilerade två medlemmar i Svensk Elitfotboll, organisationen vars uppdrag bland annat är att utveckla allsvenskan och superettan, sin ilska på Facebook. Carl-Henric Stjerna, som är varumärkeschef på Sef, skrev:

"Kan vi vara överens om att Jimmy Durmaz precis gjorde sin sista landskamp?"

Generalsekreteraren Mats Enquist svarade snabbt:

"Bara om det gäller Kiese-Thelin med...".

Carl-Henric Stjerna tog snabbt bort sin kommentar och säger sig vara djupt ångerfull när SportExpressen når honom.

– Det stämmer att jag skrev den där kommentaren på min privata Facebook och det var jätteidiotiskt gjort av mig. Det var också därför jag snabbt tog bort den. Det var en spontan idiotkommentar i stundens hetta och jag ångrar det väldigt mycket. Jag har ingenting emot Jimmy Durmaz som person överhuvudtaget, absolut inte, säger han.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Sverige–Mexiko 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema 

 

Stjernas inlägg på Facebook och Enquists kommentar.Foto: Skärmdump

Sef-pamparnas ord om landslagsspelarna

Stjerna fortsätter:

– Jag rycktes med i den otroliga spänningen. För det första var det helt sjukt att det blev så lång tilläggstid, sen kom John Guidettis avslut, sen Jimmy Durmaz tackling. Med några sekunder kvar. Det hade lika gärna kunnat vara Ola Toivonen eller Andreas Granqvist som tacklade, jag hade reagerat på samma sätt. Och det hade varit lika illa av mig. Det var handlingen och inte personen jag reagerade på.

Stjerna medger att kommentaren är problematisk med tanke på hans arbetsuppgifter.

– Det är klart att jag förstår att kommentaren ser extra dålig ut med tanke på min position, säger han.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist om sin kommentar om Isaac Kiese-Thelin:

– Det är en ganska oskyldig kommentar på ett privat Facebookkonto där man tycker till om hur spelarna har spelat. Det var inget otillbörligt sagt utan man tyckte bara till om vilka som hade spelat bättre eller sämre under matchen, säger han.

Enquist utvecklar:

– Man kan ju tycka att spelare har varit mer eller mindre bra. Men den här hatstormen som kom mot Jimmy Durmaz efteråt är något helt annat. Det är ganska vanligt i fotboll att man kan tycka att spelare har en bättre eller sämre landskamp. Men när man går över till rasism så är det något helt annat. I mitt fall tyckte jag bara att Kiese-Thelin inte hade spelat som man hade förväntat sig.

 

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

 

Karl-Erik Nilsson: ”Jag blir beklämd”

I samband med rapporteringen om hatet och hoten som Durmaz utsattes för efter matchen, uttalade sig Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson om personer kring fotbollsrörelsen som sågat Jimmy Durmaz.

"Vi vinner som ett lag och vi förlorar som ett lag så ilskan över hur vissa i sociala medier spyr ut sin uppfattning om enskilda spelare är fullständigt oacceptabel och så långt ifrån de värderingar jag står för och den värdegrund som svensk fotboll lever efter. Jag blir beklämd när före detta spelare, före detta ledare, före detta domare och före detta journalister agerar på ett sätt som ger näring åt näthatare och smygrasister", skrev Nilsson på Förbundets hemsida.  

Karl-Erik Nilsson utvecklade sina tankar för SportExpressen under måndagen, innan Enquists och Stjernas Facebook-inlägg blivit kända.

– Man döljer sig bakom sina ord. Man säger saker där som man inte skulle säga till personen öga mot öga. Rent generellt tycker jag att vi borde tänka oss för innan vi publicerar saker på sociala medier. Det finns en mottagare där ute. Och det handlar inte bara om fotbollsspelare, utan om människor med andra funktioner i samhället. 

– Även vi som framträder publikt har ett sätt att uttrycka sig som kan underblåsa och ge energi till de mörka krafterna. Man har ett extra stort ansvar om man har varit en del i idrotten och själv kanske varit utsatt. Att då blåsa under hatet genom att ge väldigt kraftig och helt ovederhäftig kritik, det ska man vara försiktig med. Det väcker i gång såna som inte sätter samma gränser och uttrycker sig helt vidrigt. 

 

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider