Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förvirringen inför dramat: ”Tycker synd om henne”

Christine Sinclair och Janine Beckie högst upp i bild Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
Sverige jublar efter straffräddningen Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

PARIS. Janine Beckie blev den stora kanadensiska syndabocken med sin straffmiss mot Sverige. 

Och nu avslöjar kanadensarna att straffen föregicks av förvirring och de tog ett väldigt sent beslut. 

– Precis innan straffen frågade Christine Sinclair om jag ville ta den, säger Beckie. 

För fyra månader sedan möttes Sverige och Kanada i Algarve cup, ett möte som slutade med straffläggning. Janine Beckie var en av Kanadas straffskyttar den gången. 

Från elva meter dunkade hon in den lågt i målvakten Hedvig Lindahls högra hörn. 

Det blev Kanadas fall i går kväll. 

När domaren VAR-granskade Kosovare Asllanis hands i straffområdet kände sig kanadensiskorna säkra på att de skulle få straff och alla – inklusive tränaren Kenneth Heiner-Möller - förväntade sig att Christine Sinclair skulle slå den. Men så blev det inte, i stället stegade Janine Beckie upp. 

– Det är vanligtvis Christine som slår dem, men hon kom fram till mig och frågade om jag ville slå den, med tanke på att jag satte en mot Sverige för fyra månader sedan. Jag sa till Christine att det var upp till henne. Hon bestämde sig för att lämna över den till mig. Så det var ett beslut som togs där och då, säger Beckie som valde att göra precis som hon hade gjort i Algarve och dunkade bollen lågt ner mot målvaktens högra hörn. Men den här gången var Hedvig Lindahl med på noterna. 

”Tycker synd om henne”

– Jag ville inte ändra min taktik, jag är ganska självsäker när det kommer till straffar. Men hon tog den, det är bra av henne. De satte sina chanser medan vi kastade bort våra, säger Beckie. 

Efter matchen förklarade Christine Sinclair varför hon gav bort straffen till Janine Beckie. 

– Hedvig räddade min straff i Algarve tidigare år, och därför frågade jag Janine om hon ville lägga den. Och hon sa ja. Nu i efterhand tycker jag synd om henne att jag frågade, men jag har all tro i världen på henne, säger Sinclair och fortsätter.

– Efter matchen frågade jag henne om hon satte bollen där hon ville och det sa hon att hon hade gjort. Men det var en bra räddning av Hedvig.