Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbundet agerar: ”Det är ren idioti”

Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

SOTJI. Jimmy Durmaz fick ta emot hatiska och rasistiska kommentarer efter förlusten mot Tyskland.

Nu polisanmäler svenska fotbollförbundet hoten.

– Det är ren idioti. Det vi ser här är rasism, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Sverige såg låg länge ut att klara 1-1 mot Tyskland i lördagens gruppspelsmatch, och därmed ha ett fint utgångsläge inför den sista matchen mot Mexiko.

Men i de absoluta slutsekunderna skickade Toni Kroos in en frispark till 2-1. Målet föregicks av en situation där Jimmy Durmaz orsakade frispark efter en tackling på Timo Werner utanför det svenska straffområdet.

Efter matchen fick den svenske mittfältaren ta emot tusentals hatiska kommentarer, flera av dem rasistiska, på sitt Instagram-konto.

Durmaz stöttades av sina lagkamrater, och av flera andra profiler både i och utanför fotbollsvärlden.

– Jag har alltid hat, de får fortsätta hata. Har man haft det hela livet är det ingen fara. Det är inget jag bryr mig om, jag står här stolt och representerar mitt land, sa Durmaz själv efter matchen.

Förbundet polisanmäler hoten mot Durmaz

Nu polisanmäler svenska fotbollförbundet hoten mot Durmaz. Det bekräftade generalsekreteraren Håkan Sjöstrand först i en intervju med P4 Extra, och sedan även för SportExpressen. Förbundet har under söndagen överlämnat material till polisen, som just nu upprättar en anmälan.

– Vi gör en polisanmälan. Det är Svenska fotbollförbundet som anmäler som juridisk person och Jimmy själv som står som målsägande. Detta gör vi naturligtvis också i samförstånd med Jimmy Durmaz själv, säger han.

Jimmy tycker alltså också att ni ska polisanmäla?

– Ja. Samtidigt vill han och alla andra i laget kunna fokusera på att spela fotboll. Vi har kommit fram till att det här är rätt.

Vad är det ni lämnar till polisen? Skärmdumpar från Jimmys Instagramkonto?

– Det är för tidigt att säga i och med att vi ska lämna in en anmälan nu. Sedan får själva utredningsarbetet visa vad som ingår, det sköter ju vi tillsammans med polisen. Det kan vi inte föregå.

Vad hoppas ni att anmälan leder till?

– Det vi uppenbart ser här är att det finns individer som tar sig rätten att hota spelare och familjer. Många av påhoppen är rent rasistiska. Förhoppningsvis kan vi identifiera de här problemen. Sedan får polisutredningen vägleda oss.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Sverige–Mexiko 

 

"Det är ren idioti"

Durmaz, som till vardags spelar i franska Toulouse, gjorde ett av målen när Sverige besegrade Frankrike med 2-1 i VM-kvalet och har varit en del av både Erik Hamrén och Janne Anderssons landslag.

Efter nattens hatstorm på Instagram poängterar nu Håkan Sjöstrand att de bakomliggande attityderna till attackerna riktar strålkastarna mot en större fråga.

Är det några särskilda inlägg eller hot som ni siktar in er på?

– Vi kom fram i natt och har bara hunnit ta del av en del av allt. Det är helt oacceptabelt hur man ser att vissa uttrycker sig. Alla är väl besvikna över att förlora, men även en smärtsam förlust måste ju kunna hanteras med någon slags omdöme och förnuft? Det här är ju brist på vanligt folkvett och anständighet. Det är ren idioti. Det vi ser här är rasism. Det finns rasister där ute. Och den frågan är egentligen mycket större.

Gäller anmälan både hoten och diskrimineringsaspekten, att det här är att betrakta som hets mot folkgrupp?

– Man måste få en samlad bild av det som har hänt. Sedan får det visa sig vad det blir. Det är ju hot direkt riktade mot Jimmy, men även rent rasistiska påhopp.

– Den stora frågan i det här är ju att Jimmy säger att han är van. Det är sorgligt. Är det så här vi vill ha det när man ställer upp och spelar för Sveriges landslag? Det är en stor fråga. Vi tolererar inte den här typen av hot och kränkningar.

Får Jimmy Durmaz någon annan typ av stöd?

– Jag har pratat med Jimmy i dag. Han är en stabil och stark person i grunden. Han tycker naturligtvis inte att det är okej att man ger sig på honom och hans familj på det här sättet. Men han noterar också det otroliga stödet, från alla som hör av sig med värme och kärlek. Motkraften blir så enorm och stor. Personligen kan jag önska att den gärna får växa och bli större. Varje rasistiskt uttryck är ett för mycket

 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger!