Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Folk stannar mig och frågar om det är jag..."

HEDE/GÖTEBORG. Tjugo år efter straffdramat mot Rumänien är alla VM-minnen kristallklara hos de blågula fansen.

Men en person som är starkt förknippad med den magiska sommaren har förblivit anonym - tills nu.

- Folk brukar stanna mig och fråga om det är jag som kallar Ravelli för kung i VM 94-krönikan, säger Ann-Charlotte Vallström Bergström, 44.

Oförglömliga ögonblick från VM 94-krönikan i SVT

Ravellis avgörande straffräddning

Albert Svanberg: "Ögonblicket var inte bara en chans till en historisk seger, utan för Thomas Ravelli också till revansch på de som tvivlat. Plötsligt kunde allt vara glömt - utom det här..." Kamerorna som zoomar in, slowmotion-bilderna, Ravellis trippande på mållinjen, räddningen och Clarence Clemons saxofonsolo. Och så Ann-Charlottes kungahyllning.

Midsommar i Pontiac Silverdome

Sverige vände underläge till seger 3-1 mot Ryssland. När Martin Dahlin mötte Kennet Anderssons precisa inlägg och nickade in spiken i kistan utbröt Arne Hegerfors: "Underbart, vilket mål. Och nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome, haha. Tackar, tackar."

Scorpions och Scheisse-tysken

Det tyska landslaget hade laddat tillsammans med hårdrocksgruppen Scorpions. Men regerande världsmästarna åkte ut i kvartsfinal mot Bulgarien. Kravallscener utbröt hemma i Tyskland och en ung man skrek ut sin vrede: "Scheisse! Scheisse!"

Karin Boyes "I rörelse"

Dikten som Tommy Svensson läste högt för att

inspirera spelarna. Karin Boye inleder krönikan:

"Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd. Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr."

Självmålet som kostade ett liv

Den colombianska mittbacken skickade oturligt in bollen i eget mål mot USA i den andra gruppspelsmatchen. Colombia förlorade matchen och åkte därmed ur VM-slutspelet. Andrés Escobar utsågs till syndabock och sköts till döds i hemstaden Medellin strax efter VM.

Drygt 80 000 åskådare håller andan på stekheta Stanford Stadium utanför San Francisco.

Det är den 10 juli 1994 och när Thomas Ravelli räddar Miodrag Belodedicis straff är det kulmen på en oförglömlig sommarkväll för miljontals svenskar.

Ann-Charlotte Vallström Bergström bubblar av känslor på läktaren. När hon springer nerför trapporna inne på arenan knackar en SVT- reporter henne på axeln och frågar om hon kan beskriva känslorna.

Det är då Ann-Charlotte säger orden som en hel generation känner igen från SVT:s klassiska VM-krönika:

- Tårarna bara sprutar. Ravelli alltså, nu är han kung!

"Lika paff varje gång"

20 år senare sitter hon i köket hemma i Hede och minns resan genom USA och pärsen under kvartsfinaldramat. Hon har blivit synonym med tårarna i VM-krönikan.

Tomas Ravelli ringde upp Lotta för att prata om den magiska sommaren. Foto: Foto: Anders Ylander - Det är komiskt på något sätt. Jag blir lika paff varje gång någon känner igen mig. Vissa vill ta i hand, andra vill prata minnen och undrar hur det var att vara på plats, säger hon.

- Och det var precis som jag sa. Tårarna sprutade verkligen.

Lekte straffläggning

Men kung, det hade Ravelli inte alltid varit.

Den svenska målvakten var kraftigt ifrågasatt inför VM. På plats i USA hade Ann-Charlotte och hennes reskompis Maja Holst låtsats vara Ravelli på hotellrummet. De iscensatte en straffläggning där målvakten släppte in alla bollar. Ju längre turneringen led, desto mer fick de äta upp sin lek.

Telefonen ringer

Under intervjun med Ann-Charlotte ringer plötsligt mobiltelefon, okänt nummer.

- Hör du vem det är? undrar rösten.

- Klart att jag hör vem det är. Det är bara kungen som låter så.

- Men ärligt talat, vad var det med dig för tjugo år sen? säger Thomas Ravelli, som hört talas om reportaget och ringer upp.

Tillsammans går de igenom minnen från den där USA-sommaren de delar - ur två olika perspektiv.

- Vi hade egentligen bokat in en solsemester i Florida, men det var bara att ställa in. Vi följde med er till Dallas och Kalifornien i stället.

I våras tog Ravelli hem titeln "Mästarnas mästare" i SVT. Hemma i tv-soffan gick Ann-Charlottes mobiltelefonen varm.

- Folk skickade sms med texten "Nu är han kung igen". Och det stämde ju.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!