Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Finns inget att backa – nu är det bara framåt”

Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson med sina bronsmedaljer. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Kosovare Asllani. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Asllani gjorde Sveriges först mål i bronsmatchen mot England. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Linda Sembrant och Nilla Fischer. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Landslaget har länge förespråkat ökade resurser för svensk damfotboll.

Efter VM-bronset vill Kosovare Asllani och Nilla Fischer vill se en större satsning.

– Vi har pratat om det i all evighet och nu har vi fått den här sportsliga framgången genom det här mästerskapet. 

– Vi måste fortsätta på den här vägen och lägga in ytterligare en växel, säger Nilla Fischer.

Det var publikfest när de svenska VM-bronsmedaljörerna firades på Götaplatsen i Göteborg, och omkring 30 000 personer fanns på plats.

Kosovare Asllani var uppfylld av stämningen – men menar också att det är dags att börja satsa ordentligt på damfotbollen: 

– Vi har pratat om det i all evighet och nu har vi fått den här sportsliga framgången genom det här mästerskapet. 

”Mer marknadsföring och fler investeringar” 

Landslagsstjärnan berättar om hur hon fått skriva många autografer och försökt ta sig tid för alla som tagit sig till Götaplatsen. 

– Det känns som att vi verkligen har åstadkommit något den här sommaren. Vi har byggt förebilder, jag fick rysningar när jag gick ut. Att tjejer och killar har oss som förebilder slår allting. Jag är bara väldigt glad och stolt. 

Kosovare Asllani har, som många andra av sina landslagskolleger, länge efterlyst större resurser till damfotbollen. Nu tycker hon att det är dags att det realiseras.

– Det handlar om det som jag har efterlyst hela tiden, mer marknadsföring och fler som satsar och vågar investera i damfotbollen. Vi kommer bara att växa och växa. Det finns inget att backa, nu är det bara framåt. Mer marknadsföring och fler investeringar. På det sportsliga planet har vi levererat nu. 

Nilla Fischer stämmer in i kritiken och pekar på att utvecklingen gått framåt snabbt internationellt, och att Sverige nu måste följa med i utvecklingen.

– Vi har satt Sverige på fotbollskartan igen. För framtiden så är det fortfarande ett oerhört stort arbete som krävs för att hänga med de bästa nationerna. Man ser i det här mästerskapet att konkurrensen bara ökar hela tiden. Det visar på att vi har gjort ett bra jobb. Vi måste fortsätta på den vägen och lägga in ytterligare en växel, säger hon.