Foto: Ahmad Yusni / Epa / Tt
 Foto: Ahmad Yusni / Epa / Tt

Fifa dubblade löner för pamparna i hemlighet

Publicerad

Fifa ville stoppa slöseriet och slopade bonusregnet till pamparna.

Vad det internationella fotbollsförbudet inte berättade var att höjdarna samtidigt dubblade sina löner.

Här är nästa avslöjande av den engelska tidningen Sunday Times.

"Det här är löjligt", svarar Fifa undvikande i ett mejl.

För tre veckor sedan avslöjade Sunday Times hur Qatar mutat sig till VM-arrangörskapet 2022.

Nu kommer nästa avslöjande från den engelska tidningen.

I dagens tidning går att läsa hur det internationella fotbollsförbundets exekutiva kommitté rundat de nyinstiftade reglerna, som förbjuder miljonbonusar, och i stället i hemlighet dubblat alla ledamöters löner.

Enligt Times uppgifter kommer alla 25 ledamöter i år att höja sin lön, från 100 000 dollar, motsvarande 665 000 kronor, till 200 000 dollar, motsvarande 1,33 miljoner svenska kronor, för deltidsarbetet i Fifa-kommittén.

Slopade bonusar

Samtidigt som pamparna får 200 000 dollar om året av Fifa får samtliga ledamöter lön från sitt respektive förbund. Enligt Sunday Times får ledamöterna också fri tillgång till flygbiljetter i första klass, femstjärniga hotell och dyra restauranger.

Tidigare i år meddelade Fifa att de generösa bonusar som tidigare delats ut, framför allt under VM-år, ska stoppas. Enligt dokument som Sunday Times har kommit över betalade presidenten Sepp Blatter ut miljonbelopp i hemliga bonusar under förra VM, i Sydafrika 2010.

Samtidigt höll Fifa tyst om att de samtidigt dubblar lönerna för att kompensera bonusbortfallet. En anonym ledamot bekräftar för Sunday Times att löneökningen beror på slopandet av bonusar.

"Kan inte svara varje helg"

De läckta Fifa-filerna, som låg till grund för sommarens tidigare avslöjande, visar också hur vissa av ledamöterna i den exekutiva kommittén har möjlighet att själva hämta ut sin lön i kontanter på Fifa-högkvarteret i Zürich. Fifa betalar också ut arvoden till hemliga schweiziska bankkonton, något som - enligt skatteexperter som Sunday Times pratat med - underlättar för de ledamöter som vill undvika att betala skatt.

När Sunday Times ber Fifa kommentera de senaste uppgifterna får de svar av kommunikationschefen Walter De Gregorio:

"Vi kan inte kommentera varje papper som ni väljer ut av de hundratals miljoner mejl ni säger att ni har. Det här skulle bara kunna fortsätta i all evighet. Vi kan inte leka den här leken varje helg och det vet ni om. Det här är löjligt", svarar De Gregorio i ett mejl.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag