Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjerna tillför kärlek – och bakterier och virus

Sveriges hotell i Gelendzjik. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Pontus Jansson har blivit sjuk – här med Mikael Lustig. Foto: TIMGROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN
Filip Helander i aktion. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Att umgås eller inte umgås, det är frågan.

Spelarnas familjer tillför kärlek och energi - och en massa bakterier och virus.

Varningsflaggan är hissad i det blågula landslagslägret.

Efter att Emil Krafth och Victor Nilsson Lindelöf varit sjuka i feber är nu hela tre spelare magsjuka: Filip Helander, Pontus Jansson och Marcus Rohdén.

Man behöver inte ta till några övertoner alls för att konstatera att läget är allvarligt. 

Få saker är så smittsamma som magsjuka och fler sjuka spelare, inte minst nyckelspelare, vore ett mardrömsscenario för den svenska landslagsledningen inför mötet med Tyskland. Det är den typ av faktorer som kan avgöra båda matcher och mästerskap. Blågults ledning är väl medveten om det och nu råder rigorösa säkerhetsåtgärder. Om det är tillräckligt eller om det för sent, och smittspridningen redan i gång, återstår att se.

Det är ett vågspel

Landslagsledningen har inte lyckats spåra smittkällan och det är tveksamt om man kommer att kunna göra det. Kanske är det kranvattnet, kanske poolvattnet, kanske andra hotellgäster – och kanske någon eller några av de anhöriga.

Inte någon gång tidigare har landslaget haft så många familjemedlemmar närvarande under ett mästerskap. 

Ett sätt att skapa välmående och ena gruppen – men också ett vågspel. Blågult har bedömt att fördelarna överväger riskerna och jag hoppas innerligt att man får rätt.

Det här landslagets styrka är sammanhållningen, kollektivet. 

Janne Andersson har målmedvetet och skickligt enat gruppen sen han tog över landslaget. Tålmodigt och beslutsamt har den nya ledningen skapat ett lagbygge. Att låta familjerna vara mer närvarande och få alla att umgås mer under samlingarna har varit en del i det arbetet.

Det är inget pojklag – utan landslaget

Jag förstår tanken och även spelarnas behov av att träffa familjerna. Familjernas behov av att träffa spelarna tycker jag däremot ska vara helt underordnat sammanhanget. Det är inget pojklag utan landslaget i fotboll, i VM; då kan inga sådana hänsyn tas. 

En rad bilder i sociala medier visar hur de svenska stjärnorna umgås på det lyxiga spelarhotellet med sina barn, fruar och flickvänner. Ingen missunnar dem det. Men visst är det en smittrisk. Som tvåbarnsmor vet jag vad barn i poolen innebär: du doppar dig i en ljummen toalett där bakterier, inte minst magvirus, frodas. Små barn är ljuvliga men riktiga bakteriebomber.

Det säger sig också självt att spelarna säkerligen skulle plumsat och lekt mindre om inte deras barn varit på plats.

Jag upprepar det jag sagt ovan: jag hyser stor respekt för Janne Anderssons sätt att ena det här laget och få alla att kämpa för varandra. Jag vet att social samvaro är ett viktigt led i det arbetet. Och jag vet, efter långa jobbresor och mästerskap i tjänsten, hur mycket man kan sakna sin familj och hur mycket man kan lida hotelldöden på ensamma rum. 

Det är också sant att smittan kan komma varifrån som helst. Ingen är ute efter att skuldbelägga någon.

Men faktum kvarstår: mycket umgänge utanför gruppen innebär alltid en ökad smittrisk. När jag träffat längdskidåkare inför och under mästerskap vill de nästan aldrig ta i hand och är närmast hysteriskt rädda för infektioner.

Det finns tid att bada efter VM

Hur mycket spelarna ska umgås med nära och kära är ingen okontroversiell fråga. En annan fråga som ofta dyker upp under mästerskap är ju den om sexförbud eller inte.

En rad undersökningar finns i ämnet med motstridiga svar. Olika landslag tillämpar olika regler kring umgänget med familjerna, en förbundskapten tycker si, en annan så. Några enkla svar finns inte.

Personligen tror jag på mer samvaro under uppladdningen och minimal under mästerskapet. Går allt väl nu och vi slipper mer manfall bör landslagsledningen minska ner på umgänget och i alla fall definitivt poollekarna. 

Det finns tid att bada efter VM. Saknad och längtan är en del av jobbet när man har stora uppdrag och det finns inte en spelare eller ledare som inte vet det eller klarar att hantera det.

 

LÄS MER: Sverige-Tyskland – allt du behöver veta inför matchen 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger!