Engelska psykningen: ”Sverige har haft tur”

Mycket talar för vinst i kvällens bronsmatch
Svenska spelare efter förlusten mot Nederländerna
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

NICE. I kväll ställs Sverige mot England i matchen om VM-bronset.

Men det svenska lagets väg dit har varit enkel – åtminstone enligt en del engelsmän.

– Hade England haft Nederländerna i semifinal hade de slagit dem till skillnad mot Sverige, säger Dan Kilpatrick, reporter på Evening Standard. 

Både England och Sverige fick stryk i sina semifinaler. England föll mot de regerande världsmästarna USA efter en dramatisk match. 

USA tog ledningen tidigt i matchen men England kvitterade snabbt. I slutet av den andra halvleken återtog USA ledningen genom storstjärnan Alex Morgan. 

I den andra halvleken såg Ellen White ut att ha kvitterat igen för England – men efter en VAR-bedömning konstaterades det att hon varit offside med några centimeters marginal. 

Kort senare spelade VAR ytterligare en roll i matchen när England tilldömdes straff, den missade dock Stephanie Houghton och USA vann med 2–1.

Semifinalen mellan Sverige och Nederländerna var mållös efter ordinarie tid och gick till förlängning där Nederländerna kopplade greppet direkt.

Och i matchminut 100 gjorde Jackie Groenen matchens enda mål och krossade därmed Sveriges finaldröm. I stället 

Hade det varit omvända roller, att England ställts mot Nederländerna i semifinal hade det dock kunna se annorlunda ut. 

– Vi mötte USA i semifinalen som är världens bästa lag, samtidigt som Sverige ställdes mot Nederländerna. Det var ett betydligt enklare motstånd, säger Englands förbundskapten Phil Neville.

Landslagsläkarens besked om Asllani

”Sverige har haft tur”

Dan Kilpatrick, reporter på Evening Standard, menar att England borde ha varit i final. 

– Jag tycker att England är det näst starkaste laget i VM. Bara USA är bättre, säger Kilpatrick som tycker att det var stor skillnad mellan de båda semifinalerna:

– Semifinalen mellan Sverige och Nederländerna höll inte alls samma klass som semifinalen mellan USA och England. Sverige har ett bra försvarsspel men för övrigt tycker jag inte att de har imponerat speciellt mycket. Sverige har haft tur som ställts mot ett lättare motstånd.

– England har tvärtom haft otur som ställdes mot USA. 

Hade semifinal motståndet varit ett annat för England menar Dan Kilpatrick att finalplatsen hade varit säkrad. 

– Om England hade mötte Nederländerna i semifinal hade de varit final. Jag är ganska säker på att England hade slagit Nederländerna, till skillnad mot Sverige, säger han. 

”Vi ska ta den medaljen”

Englands mål i bronsmatchen är dock tydligt: 

– Brons var inte den medalj ville vinna i VM, men nu är vi den matchen och då ska vi ta den, säger förbundskapten Phil Neville.

Englands Karen Carney, som under fredagen meddelade att bronsmatchen blir hennes sista i landslaget, om att möta Sverige. 

– Det är taktiskt och starkt lag men vi ska göra det vi har gjort de senaste matcherna. Bidra med energi och tempo och gå ut och verkligen njuta av det. Jag hoppas att vi, efter matchen, är tillbaka på hotellet med någonting runt våra halsar, säger Karen Carney.