Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter bojkotten – nu åker regeringen till fotbolls-VM

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEXEY FILIPPOV / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Sveriges regering valde att bojkotta VM i Ryssland – i solidaritet med Storbritannien. 

Men efter beskedet att Sverige är klara för åttondelsfinal är beskedet annorlunda.

Det blir däremot varken statsministern eller Annika Strandhäll (S) som åker.

– Naturligtvis kommer jag att se matchen, men jag är ju fullt uppbokad i Almedalen nästa vecka, säger idrottsministern.

I samband med att den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för en nervgiftsattack i brittiska Salisbury tidigare i år tog ett stort antal länder ställning mot Ryssland – som pekats ut som ansvariga för dådet.

Bland annat skickades diplomater hem – men ytterligare en konsekvens var att flera länders ledare valde att bojkotta fotbolls-VM i Ryssland.

Men efter gårdagens kross mot Mexiko – och avancemang till åttondelsfinal – kan det svenska fotbollslandslaget vänta sig stöd från regeringen. Detta efter att ha pratat med danska ledare, som också bytt hållning, samt Storbritannien, meddelar Margot Wallström vid en pressträff på torsdagen.

– Nu är vi i ett annat läge. Fotbollen ska vara något som förenar. Danmark kommer också att skicka folk, och Storbritannien kommer inte att klaga på att vi åker dit. Hur de exakt gör beror förstås på vad som händer i fotbollen, jag tror inte att de har bestämt sig. Vi fortsätter att heja för vårt lag, säger hon.

Bojkottade VM i Ryssland

Enligt Wallström gällde bojkotten endast invigningen.  Idrottsminister Annika Strandhäll har tidigare framhållit att hon inte tänker närvara på plats i Ryssland. 

– Jag är djupt bekymrad över den politiska situationen i Ryssland, särskilt när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Regeringen har sagt nej till att vara med på invigningen och jag planerar inte att delta på plats i Ryssland, sa hon till TT i slutet av maj.

Nobbar VM för Almedalen

Trots att regeringen svängt i frågan blir idrottsministern ändå kvar i Sverige nästa vecka.

– Som det ser ut nu kommer jag inte att åka på tisdag. Naturligtvis kommer jag att se matchen, men jag är ju fullt uppbokad i Almedalen nästa vecka, säger Annika Strandhäll till Expressen på fredagen.

Det är ännu oklart vem från regeringen som nu åker till Ryssland. Margot Wallström sa under gårdagen att ”alla vill men vi får se”.

– Exakt vem det blir som åker har jag inte riktigt koll på ännu, men det kommer säkert kommuniceras inom kort.

Löfven ska inte till Ryssland

Inte heller statsminister Stefan Löfven kommer tillhöra den svenska delegationen, meddelar han senare på torsdagen inför EU-toppmötet i Bryssel.

– Regeringen ska representera, men inte jag.

– Det var en viktig markering men nu är vi fotbollsmässigt i ett annat läge. Det är inte alls dubbelmoral, vi står kvar i våra politiska uppfattningar, säger Löfven.