Durmaz svar – efter hatet: ”Står här stolt”

Jimmy Durmaz byts in.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

SOTJI/STOCKHOLM. Jimmy Durmaz fick stora mängder hat och rasistiska kommentarer på sociala medier efter sitt inhopp i mötet med Tyskland.

Nu svarar mittfältaren.

– Jag står här stolt och representerar mitt land, säger han.

Jimmy Durmaz byttes in mot Tyskland med runt en kvart kvar av matchen, när Viktor Claesson gick ut. Den svenske mittfältaren stod för en oturlig tackling på Timo Werner framför det svenska straffområdet, med bara halvminuten kvar att spela.

På den efterföljande frisparkssituationen satte Toni Kroos dit det avgörande 2-1-målet – och Durmaz fick utstå hat. Efter matchen fick Durmaz på kort tid tusentalsp kommentarer på sitt Instagramkonto, där flera var rasistiska.

Hatet fördömdes snabbt på sociala medier.

”Svärjevänner som rasisthetsar mot Durmaz för att han drog på sig en frispark. Ni är en skam för Sverige”, skrev SVT Sports projektchef Max Bursell på Twitter.

Durmaz stöttades

”Vräker vad jag förstår (och ser exempel på) in hatkommentarer på Jimmy Durmaz Instagram-konto. Har ni en hjärncell?", skrev SportExpressens krönikör Noa Bachner.

Även Durmaz lagkamrater stöttade honom efter matchen.

– Det är idiotiskt att ge honom hat för det. Han går ut, springer och kämpar och gör sitt absolut bästa. Sen är det otur att det blev en frispark, sa John Guidetti.

– Det är otroligt små detaljer som avgör där. Han ska definitivt inte få något skit alls för det. Han försöker vinna bollen, ibland gör man det, ibland inte, säger Gustav Svensson.

”Inget jag bryr mig om”

Nu svarar Durmaz själv på kommentarerna.

– Jag har alltid hat, de får fortsätta hata. Har man haft det hela livet är det ingen fara. Det är inget jag bryr mig om, jag står här stolt och representerar mitt land. Just nu är man bara irriterad, det är bara att fortsätta köra som alltid. 

Han tackar också lagkamraterna för stödet.

– Vi är ett fantastiskt lag, om en gör ett mål är det alla som gör det. Det har tagit oss hela vägen hit. Ena dagen är vi hjältar, andra dagen är vi inte det.

Den svenske mittfältaren ger även sin syn på situationen som ledde fram till frisparken.

– Han gör en liten skottfint, och jag råkar träffa hans häl. Det är klart att jag inte vill ta frispark där, jag vill täcka ett inlägg.


LÄS MER: Allt du behöver veta om Sverige–Mexiko 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger!